Deze pikante mie met asperges en gamba’s is een lentefeestje op het bord
Voor dit gerecht van pikante mie met asperges en gamba’s werd ik geïnspireerd door Nicole van Cookies & Carrot sticks. Haar recept is (nog) niet op haar blog terug te vinden maar er staat wel een korte beschrijving op haar Instagrampagina en daar ging ik mee aan de slag. In korte tijd maakte ik het zelfs twee keer om tot volledige perfectie te komen en of dat gelukt is :-).
Asperges
Ik ben dol op asperges en eet ze eigenlijk altijd op de klassieke wijze met ham, hardgekookte eieren, botersaus en krieltjes. Heel huiverig ben ik ervoor om te tornen aan deze klassieke wijze door iets anders met asperges te doen. Eeuwig zonde van dat prachtige en toch best kostbare witte goud. Het voelt als het “verkrachten” van deze mooie seizoensgroente. Voor dit recept hoef je niet van die hele mooie AA-asperges te gebruiken. Koop gerust van de kromme joekels of gebroken stukjes. Alhoewel dat laatste dan weer moeilijker te schillen is.
Pikant
Tijdens het maken en proeven van dit gerecht blijkt maar weer hoe veelzijdig de asperge eigenlijk is. Het pikante van de Thaise rode curry geeft de asperge een heerlijke spicy bite en dat in combinatie met gamba’s is helemaal umami. Je moet (niks moet maar het zou wel leuk zijn) deze supercombi echt een keer geproefd hebben. Wedden dat jij dan ook zo verkocht bent!
Oh en wat ik helemaal nog vergeet om te vertellen…het is in een mum van tijd klaar.
Wat heb je nodig voor de pikante mie met asperges en gamba’s? (voor 2 personen)
- 500 gram asperges in stukjes en geschild
- 12 grote gamba’s (16/20)
- 2 stengels lente-ui
- 1 el Thaise rode curry
- 2 tenen knoflook of 2 tl geperste knoflook uit een potje van de toko
- 1 tl geperste gember
- Sap van een halve citroen
- 1 el tomatenpuree
- Pakje (volkoren) mie (ca. 100 gram pp)
- Olijfolie
Hoe maak je het?
- Kook de asperges in ruim water ca. 5 minuten beetgaar, giet ze af en doe ze terug in de pan met de deksel erop zodat ze als het waren nog wat gaarder kunnen stomen.
- Lees op de verpakking van de mie hoe deze te bereiden en hoe lang in gekookt water moet weken. Zorg dat deze ongeveer tegelijk klaar is met de asperges en de gamba’s. Houd ca. 10 minuten aan.
- Zet een koekenpan op hoog vuur aan met een scheut olijfolie
- Zodra de olie goed heet is voeg je in deze volgorde de knoflook, de gember, tomatenpuree en de rode curry toe en roer het geheel goed door elkaar in een minuut.
- Bak de gamba’s in de smurrie snel en kort rondom gaar. Haal ze uit de pan en houdt ze even apart
- Wok in dezelfde pan met de smurrie de asperges in een paar minuten krokant en roer regelmatig om
- Voeg de gamba’s toe en blus af met het citroensap. Zet het vuur heel laag.
- Doe de gegaarde mie erbij en roer het geheel goed door elkaar
- Snijd de lente-uit in ringetjes en garneer de pikante mie met asperges en gamba’s ermee op een diep bord.
Ben je ook zo’n gamba-fan? Kijk dan eens naar deze andere recepten Batatas bravas schotel met gamba of Jofele Japanse pannenkoekjes
Toprecept. Echt heel lekker!
Leuk om te horen!
Ik heb ervan gesmuld Hilde! 🙂
Zo leuk om te horen! 🙂