Herinneringen ophalen met deze heerlijke Portugese batatas bravas schotel met gamba
Deze heerlijke batatas bravas schotel met gamba, en ja ik schrijf bewust batatas in plaats van patatas (is Spaans), omdat het een van mijn lekkerste herinneringen is aan Portugal.
Portugal
Het is alweer heel wat jaren geleden dat mijn man en ik de sprong waagden om te gaan emigreren naar Portugal. Al was het maar van korte duur, zo’n ruime twee jaar, heb ik mijn hart verpand aan dat schitterende land. We woonden pal aan de Atlantische kust in het mooie vissersplaatsje Nazaré. Nazaré is een heel levendig plaatsje, zelfs in de winter, maar vooral geliefd bij de Portugezen zelf. Er waren tal van restaurants en bars en in één van die lokale restaurants bestelde ik deze batatas bravas met gamba.
Batatas bravas
Een heel simpel en snel klaar gerechtje voor doordeweeks met maar weinig ingrediënten. Je zet het in een handomdraai op tafel in één schaal zodat je er zelfs bijna geen afwas aan over houdt. Elke keer als ik dit gerechtje maak dan ruik ik Nazaré. De combinatie met de warme aardappeltjes en de salade, de romige saus en de gamba met pit is zalig.
Wat heb je nodig voor de batatas bravas schotel met gamba? (voor 2 personen)
- 300 gram kleine krieltjes
- 1 el mojo picon *
- 12 grote garnalen
- 150 gram slamix
- Kwart van een komkommer
- 2 stengels lente-ui
- 1 el mayonaise
- 1 el Griekse yoghurt
- 2 tl paprikapoeder
- ½ tl cayennepeper
- 1 el cajunkruiden
- Goede olijfolie
* De mojo picon heb ik in Spanje de laatste keer gekocht (of eigenlijk mee laten nemen door een kennis) en is een beetje pikant. Hij wordt gemaakt van paprika, olijfolie, knoflook, komijn, zout, azijn en Spaanse peper. Dit kun je heel goed vervangen door een tl paprikapoeder, 1/2 tl chilipoeder, snuf knoflook- en komijnpoeder te mengen met een flinke scheut olijfolie (ca. 1 eetlepel) en een paar drupjes azijn.
Hoe maak je het?
- Marineer de garnalen in 2 el olijfolie met de cajunkruiden.
- Meng de mojo picon met de krieltjes. Zet een koekenpan op middelmatig vuur met een klein scheutje olijfolie en zodra de pan heet is bak je de krieltjes rondom bruin aan. Draai het vuur laag en laat staan met de deksel op de pan ca. 12 minuten. Schud de krieltjes wel regelmatig om.
- Ondertussen maak je de dressing van de mayonaise, griekse yoghurt, paprikapoeder en cayennepeper. Voeg eventueel wat druppels water toe zodat de saus wat vloeibaarder wordt.
- Hak de komkommer in kleine blokjes en snijd kleine ringetjes van de lente-ui. Meng met de slamix. Neem een middelgrote ronde schaal en doe de sla erin. Maak een kuil in het midden voor de krieltjes. Besprenkel de sla met de dressing.
- Draai het vuur van de krieltjes hoger en haal de deksel van de pan. Bak de krieltjes nog heel even hard aan. Schep de krieltjes in de kuil van de slakom.
- Zet de pan terug op het vuur en giet een beetje van de olie bij de garnalen in de pan. Bak dan de garnalen kort om en om draaiend gaar.
- Bedek de rand van de kom met de garnalen en smullen maar!
Heb je nu zin gekregen in nog meer gerechten met gamba’s? Kijk dan eens naar dit recept Romige tagliatelle met zalm en garnalen
Wat leuk en lekker!
Een heel leuk en lekker recept!