Pasta carbonara

Pasta carbonara

Pasta carbonara; de klassieker in een Bosch jasje!

Vorig jaar was ik met mijn moeder in Athene waar we op de eerste avond zo’n verrukkelijke pasta carbonara aten dat sinds die tijd het hoog op mijn lijstje stond om snel weer te eten.

Nu zou dat moment komen als ik een paar maanden later af zou reizen naar Napels. In de veronderstelling dat je overal in Italië pasta carbonara kunt eten. Dat was dus een hele foute gedachte. Ik leerde daar namelijk dat er sowieso wel honderd verschillende soorten pasta zijn en dat ze ook nog eens erg streekgebonden zijn. Eigenlijk zoals dat een worstenbroodje (klik voor het recept van Ilona van Worstenbrood & Wijn) niet verkrijgbaar is boven de rivieren in Nederland.

Er zat dus maar één ding op en dat was om deze klassieker zelf te gaan maken. In de hoop dat deze smaakbeleving mij terug zou brengen naar die mooie avond in oktober met mijn moeder in Athene. Ik geloof dat mijn missie geslaagd is want we aten met drieën echt alles skon op (= Brabants voor mooi leeg); geen sliertje was er meer te bekennen.

Pasta carbonara

Wat heb je nodig voor mijn pasta carbonara? (voor 2 a 3 personen)

  • 250 gram (bij voorkeur verse) spaghetti
  • 1 heel ei (zowel het wit als het geel)
  • 3 eierdooiers
  • 50 gram geraspte parmezaan
  • 50 gram geraspte pecorino
  • 100 gram pancetta in kleine blokjes gesneden
  • olijfolie
  • 1 el gehakte krulpeterselie
  • vers gedraaide zwarte peper
  • zout
  • olijfolie
  • 2,5 liter water

Hoe maak je het?

  • Zet het water voor de pasta op met flink wat zout op het vuur en breng aan de kook.
  • Ondertussen verhit je in een hapjespan een klein scheutje olijfolie en bak je hierin op hoog vuur de pancetta knapperig. Haal dan de pan van het vuur met pancetta en laat even staan.
  • Doe het ei en de eidooiers bij elkaar in een kom en roer voorzichtig door (niet klutsen!).
  • Als het water kookt dan doe je de spaghetti erbij en kook beetgaar zoals op de verpakking staat.
  • Zodra de pasta klaar is dan zet je de pan met pancetta terug op een heel laag vuurtje en haal je spaghetti met een tang uit het kokende water en voeg je het toe aan de pancetta. Schep een kopje water uit de pan van de kokende pasta.
  • Nu moet je snel gaan handelen en zorgen dat alles binnen handbereik staat. Strooi de helft van de kazen over de dampende spaghetti in de pan en een klein scheutje van het eimengsel en je gaat roeren, je blijft roeren en ondertussen giet je steeds meer van het eimengsel erbij, af en toe wat kaas en ook een scheutje van het pastawater. Net zolang tot alles op is en je mooie romige pasta krijgt.
  • Draai de zwarte peper boven de pasta; wees hier niet te zuinig mee en schep nog een keer door.
  • Serveer in pasta borden met strooi er wat peterselie over en serveer met een simpele salade van tomaat/komkommer/balsamico/olijfolie.

Bon appetito!

Pasta carbonara

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*