Rarakor met zalm

Rarakort met zalm

Rarakor met zalm; een Zweeds hapje

Of je nu deze rarakor met zalm als amuse, borrelhapje of voorafje serveert dat maakt niet uit. Je kunt met deze Zweedse lekkernij alle kanten op.

Geïnspireerd door een recept van het bekende Zweedse warenhuis maakte ik dit recept. Even een zijspoor als we het over deze meubelgigant hebben; de spullen die we van Ikea hebben zijn op één hand te tellen. Laatst hadden we een kennis op visite. Zij liet haar ogen dwalen door ons huis en merkte op “hee, ik zie helemaal niks van Ikea“. Ik lachte hardop en en kon alleen maar haar constatering beamen. Het enige wat we nog in het zicht hebben staan is een keukentrapje maar die is zo gepimpt door ons in de huiskleuren dat dat er niet meer uit te halen is. Wellicht staat er in de kast nog wel ergens een verloren stuk servies maar dan houdt het ook echt op.

Terug naar dit makkelijke en bovenal lekkere hapje. Heel goed van tevoren bereiden zodat je het zo op tafel zet als het moment daar is.

Rarakor met zalm
Zo lekker!

Wat heb je nodig voor de rarakor met zalm? (voor 4 grotere hapjes op 8 kleintjes)

  • 300 gram aardappels zonder schil, geraspt in dunne reepjes (ik gebruik Frieslanders)
  • 2 el ongezouten roomboter + wat extra
  • 150 gram in plakken gerookte zalm
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 150 gram crème fraiche (gebruik een goede kwaliteit!)
  • 4 tl rasp van een citroenschil
  • 2 takjes dille fijngesneden
  • peper en zout
Rarakor met zalm
Uitdelen maar!

Hoe maak je het?

  • Zet de oven aan op 160 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  • Dep de aardappelreepjes goed droog met keukenpapier en smelt ondertussen langzaam de roomboter in steelpannetje. Giet de gewelde boter in een kom en doe hierbij de aardappelreepjes. Bestrooi met zout en peper naar smaak en roer het geheel goed door elkaar.
  • Zet hetzelfde steelpannetje op het vuur en voeg nog een heel klein beetje boter toe. Laat de uien hierin langzaam ca 5 minuten karamelliseren.
  •  Verhit nog een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep met een eetlepel voor kleine hapjes en met een grote opscheplepel voor grote hapjes het aardappelmengsel in bergjes in de pan. Maak met de bolle kant van de lepel rondjes ervan door voorzichtig op het mengsel te drukken. Bak de koekjes (rarakor) aan beide kanten ca 4 minuten.
  • Schep dan de koekjes op de ovenplaat en zet nog ongeveer 10 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de oven en laat ze minimaal 10 minuten afkoelen voordat je ze gaat “aankleden”.
  • Leg op elk koekje een kwakje crème fraiche op de ene helft en leg er een plakje zalm op de andere helft tegenaan.
  • Bestrooi het koekje met de zalm vervolgens met wat rode ui, de citroenrasp en de dille.

Gek op zalm? Zie dan ook het recept voor Gemarineerde zalm en Zalmlasagne met kerrie en bimi

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*