B(l)ij Bosch

Hallo!

Wie is B(l)ij Bosch? Ik kan me indenken dat je graag een beeld wil hebben van wie B(l)ij Bosch is en wat voor persoon er achter zit. Als een behoorlijk nieuwsgierig aagje begrijp ik dat helemaal. B(l)ij deze stel ik me aan je voor.

Oorsprong

Ik heet van voren geen Blij maar luister naar de naam Hilde. Dat “Bosch” heeft meerdere betekenissen. Ik zag vijftig jaar geleden (of een 50 min enkele jaren) het levenslicht in “Het Groot” in Den Bosch oftewel ‘s-Hertogenbosch.

Het Groot Ziekengasthuis heette dit ziekenhuis voluit maar in de Bossche volksmond “Het Groot”. Inmiddels is dit ziekenhuis aan de rand van de binnenstad gesloopt maar ik ben ervan overtuigd dat ik nu niet voor niks op een steenworp afstand van mijn eerste wiegje woon.

Mijn jeugd en puberteit heb ik in een heel klein plaatsje onder de rook van Den Bosch doorgebracht. Ik heb wel eens een vreemde afslag naar Portugal genomen maar zoals de slogan van FC Den Bosch luidt “Met heel mijn hart” houd ik zoveel van Den Bosch dat ik nergens anders beter kan gedijen. Plus ik heb het geluk dat ik van achteren deze naam mag dragen. Nee, het is niet de achternaam van manlief maar gekregen van mijn vader. Je snapt natuurlijk dat ik “met heel mijn hart” geen andere achternaam wil dragen.

Met deze manlief woon ik samen in ons huis van ruim 100 jaar oud en honden Bobbie en Leffe en twee katten Figaro & Samba. We hebben bij elkaar opgeteld drie (twee plus één) uit huis wonende kinderen en drie kleinkinderen.

Den Bosch staat bekend als een van de meest bourgondische steden; de stad van de Sint Jan (mijn tweede naam is Jannetje…echt waar), de Bossche Bol en Jeronimus Bosch. BOurgondiSCH; zie jij het? Weer Bosch….

In 2019 en in 2022 heb ik met goed gevolg de cursussen Boschlogie 1 en 2 (ja, dat bestaat) doorlopen en mag ik mezelf nu ook nog eens Boschloog noemen. Op de foto zie je dus een echte Bourgondische Blije Bossche Boschloog.

Bourgondische Blije Bossche Boschloog

Hoe het allemaal begon

Als geboren Bourgondiër zal het je niet verbazen dat ik of ergens te vinden ben in de vele horecagelegenheden  die ‘s-Hertogenbosch rijk is of thuis in mijn eigen keuken om mijn familie en vrienden te voorzien van allerlei lekkernijen.

Het begon met het recept van mijn befaamde erwtensoep (snert), die bij een grote kring inmiddels bekend staat als echt de allerlekkerste, vast te leggen in een schriftje. Zodat het nageslacht nog vele jaren zouden kunnen genieten van mijn recept mocht ik uit de tijd raken.

Schrijven in een schriftje is ook zo ouderwets aan het worden en was alleen voor mijn ogen bestemd. Steeds vaker kwam de vraag hoe ik iets maakte en of ik het recept wilde delen. Ik kwam uit op het voor mij nieuwe fenomeen Instagram. Mijn recepten deel ik daar (nog steeds) met liefde en plezier en het aantal volgers groeide en mijn enthousiasme steeg mee. Tot op de dag van vandaag en zo werd deze website geboren.

Borrelen

Wat te vinden op deze site?

Naast heel veel lekkernijen in de receptenindex vind je reviews van de gezelligste horeca in Den Bosch maar ook wat er allemaal te zien en te beleven is in Den Bosch. Hier en daar opgeleukt met een smeuïg verhaaltje en/of weetje.

En wat te denken van echte Bossche producten en dan bedoel ik daar niet alleen de bekende Bossche Bol mee. Zo hebben tal van kleine restaurantjes, cafés of cafetaria’s een specialiteit op het menu staan die al jaren op de kaart staan en hun uniek maakt. Ik breng ze voor je in kaart.

Bossche Bol

Eén ding wil ik nog heel graag kwijt. Ik ben een alleseter; een echte carnivoor maar…..ik stel wel eisen aan ingrediënten. Zo eet ik nauwelijks gemanipuleerd vlees of vis uit de supermarkt. Mijn voedsel koop ik voornamelijk bij de plaatselijke winkeliers die mij kunnen vertellen waar het product vandaan komt. Bij voorkeur eet ik wat het land om me heen met zich brengt. Het stukje rund wat ik eet heeft in de wei in Cromvoirt gelopen, de kip heeft gescharreld in Hedel en mijn groente wordt biologisch geteeld in Haarsteeg. Plus ik eet met de seizoenen mee. Asperges in de lente, paddenstoelen in de herfst en boerenkool in de winter. Eén grote uitzondering maak ik hierop….mijn grote verslaving waarvoor je me ’s nachts zelfs wakker kunt maken en dat is een frikandel speciaal!

Frikandel speciaal

Heb je vragen? Wil je iets aan me kwijt? Of vind je een bericht heel leuk?

Laat het me vooral weten. Ik word daar blij van!

Blije groet van mij -xxx-