Op een hete zomeravond verlang je naar deze zonnige kippilaf met saffraan
Soms zijn er van die dagen dat je echt niet weet wat je moet eten met dat warme weer en dan komt er opeens deze zonnige kippilaf met saffraan op je pad.
Kookboeken
Elke week mogen mijn volgers uit een van mijn kookboeken kiezen welk gerecht ik ga maken op Instagram. Het helpt mij om echt daadwerkelijk te koken uit mijn vele kookboeken plus het zijn vaak gerechten die mij uit mijn comfortzone halen om eens iets nieuws te proberen. Als ik zo’n recept lees dan krijg ik vanzelf inspiratie om er een hele andere draai aan te geven en zo ontstaat een heel nieuw recept. De basis voor deze kippilaf komt uit het kookboek Voor altijd zomer van mijn heldin Nigella Lawson.
Zomeravond
We aten deze kippilaf op een zeer hete zomeravond met een frisse groene salade. Het buurmeisje at ook mee en zowel zij als mijn man waren het er unaniem over eens dat dit gerecht veel vaker op tafel mag komen. Ze schepten zelfs wel drie keer op en het laatste restje ging met het buurmeisje mee naar huis. Door het gebruik van veel citroen is het een heel fris en licht zomergerecht geworden. Niet onbelangrijk om te vermelden is dat deze kippilaf niet heel warm gegeten hoeft te worden. Lauw smaakt het net zo lekker!
Wat heb je nodig voor deze zonnige kippilaf met saffraan? (voor 4 tot 6 personen)
- 500 gram kipfilet
- 150 gram Griekse yoghurt (ik gebruik de Griekse yoghurt van Dodoni)
- 1/2 citroen
- 3 ingelegde citroenen + 1 el sap uit het potje
- 20 gram gehakte verse bieslook
- 2 tl kurkuma
- snufje kaneel
- 500 gram basmatirijst
- 1 liter kippenbouillon (van een blokje)
- 1 tl saffraan
- 15 gram ongezouten roomboter
- 2 el olijfolie
- 1 el amandelschaafsel
- klein handje cashewnoten fijngehakt
- 2 el pijnboompitten
- 1 el gepelde pistachenoten
- 4 el verse platte peterselie fijngehakt
- Gerookt zeezout (gewoon zout mag ook)
- Zwarte peper
Hoe maak je het?
- Snijd de kipfilets in kleine blokjes.
- Meng de Griekse yoghurt met de kurkuma, bieslook, snufje kaneel, het sap van de halve citroen en wat zwarte peper goed door elkaar.
- Marineer de kipstukjes in de yoghurt en laat minimaal een uur in de koeling rusten.
- Haal daarna de kip uit de yoghurtmarinade en laat even uitlekken in een vergiet.
- Ondertussen kun je de kippenbouillon maken en laat daarin de saffraan weken. Plus rooster de pijnboompitten op laag vuur.
- Verwarm één eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de kipstukjes in een paar minuten gaar.
- Haal de kipstukjes uit de koekenpan en zet even apart. Maak de koekenpan schoon en zet opnieuw op het vuur.
- Smelt de roomboter en één eetlepel olie in de pan. Doe de rijst erbij en roer goed door tot alle korrels een glanzend laagje hebben gekregen.
- Snijd de ingelegde citroenen in grove stukken. Blus af met één eetlepel sap van de ingelegde citroenen, voeg de kippenbouillon met saffraan en de ingelegde citroenen toe. Draai het vuur heel laag.
- Laat de rijst ongeveer 12 minuten koken tot de bouillon is opgenomen en de rijst gaar is.
- Als de rijst gaar is voeg dan de kippenstukjes, de peterselie, de cashewnoten, het amandelschaafsel en de peterselie toe.
- Roer alles goed door elkaar. Schep in een grote schaal, garneer met de pistachenootjes en serveer met een frisse groene salade.
Op zoek naar meer zomerse hoofdgerechten? Kijk eens naar Pikante mie met asperges en gamba’s
3 Trackbacks / Pingbacks