Het adresboekje van Helena

Het adresboekje van Helena
Puur genieten!

Het adresboekje van Helena

Selamat siang! Oftewel goedendag in het Indonesisch voor Helena! De vrolijke krullenbol Helena van @eating_habits_nl (https://eatinghabits.nl) geeft al haar hotspots prijs in Het adresboekje van Helena. Helena eet lemper zoals ik een frikandel speciaal eet. Nou, dan weet jij het wel ;-). 

Zo jammer dat ik onlangs niet mee kon met de Indo-foodtour die Helena had georganiseerd voor foodbloggers in Den Haag. Ik had heel graag persoonlijk met haar kennis willen maken en me helemaal laten meenemen in de Indische en Indonesische keuken. Ja, daar zit echt een verschil in! Helena kan je dat allemaal haarfijn uitleggen. Ik kan enorm genieten van de passie en eetlust van Helena die ze met iedereen deelt op Instagram. Daarom ben ik extra blij dat Helena haar favoriete horeca met ons wil delen in Het adresboekje van Helena.

Wie is jouw favoriete chefkok?

Dirk-Pieter Arkenbout van De Vluchthaven in Bruinisse. Wat die man allemaal met vis, schelp- en schaaldieren kan doen. Echt om je vingers bij op te eten.

Wat vind jij het beste gastronomische restaurant?

Geen idee eigenlijk. Ik weet dat het niet zo is, maar bij gastronomisch heb ik altijd het gevoel dat je allemaal frutsels en mousse-dingetjes krijgt waarbij je het eten niet meer kunt definiëren. Of dat alles met een pincetje met uiterste precisie op je bord is gelegd. Dat is zonde is om op te eten. Als een restaurant zich al presenteert als gastronomisch zal ik er zelf niet zo snel gaan eten. Trekt mij niet 😊

Wat vind jij de beste bistro/pub/eetcafé?

Ik ga dan toch voor een van de ‘warungs’ in Den Haag. Een warung is een beetje de Indonesische versie van een bistro. Bij eethuis Trio kun je heerlijke Palembangse specialiteiten krijgen en bij Kopi Kopi diverse Javaanse gerechten. Hun bubur ayam Sukabumi is mijn favoriete gerecht.

Het adresboekje van Helena
Eten & fotograferen: een echte foodie

Wat is jouw favoriete Italiaan?

Diep graven hoor. Lang geleden dat ik in Nederland naar de Italiaan ben geweest. Ik zou het eigenlijk niet weten. Heb heerlijk Italiaanse gegeten in Bologna, de culinaire hoofdstad van Italië, maar dat lijkt me niet meer dan logisch. Daar kun je echt op elke straathoek heerlijk Italiaans eten.

Wat is jouw favoriete Aziaat?

Warung Padang Lapek, het enige restaurant in Europa waar je nasi Padang kunt krijgen zoals het ook in Padang zelf (een stad op Sumatra) wordt geserveerd. Over het algemeen vrij heet eten, maar je kunt je tong naderhand afkoelen met een verkoelende cendol. En de tip die Vanja van der Leeden ooit gaf is goud: een WC rol in de vriezer leggen voor the day after.Hokkai Kitchen in IJmuiden staat nog hoog op mijn lijstje om een keer naartoe te gaan.

Welke snackbar is jouw favoriet?

Een goed patatje (ja ik kom van waar je patat zegt ipv friet) van Bram Ladage, daar zeg ik als Rotterdamse geen nee tegen.

De beste koffie /thee drink jij bij…?

Bij &Tea Yuchav drink ik graag Matcha on the Wall.

Het beste adres om te eten in het buitenland is….?

In Singapore heb ik heerlijk gegeten in de vele hawker centres van de stad. Het is een verzameling van alle streetfoodtentjes die elk hun specialiteit klaarmaken. Maxwell Food Centre is wel een van mijn favorieten.

In Europa is Düsseldorf favoriet. Je hebt daar een grote JapansKoreaanse wijk pal naast de Hauptbahnhof. Ik kom er graag voor een goede kom ramen of een kimbap.

Jouw favoriete foodiewinkels zijn?

Als ze er maar klant en klare gerechten hebben. Ik kan wel koken, maar beleef er niet zo heel veel lol aan. Zeker niet als ik een hele dag in de keuken heb gestaan en de visite schrokt het binnen een half uur achterover. Ik ga heel graag naar Indische/Indonesische toko’s. Toko Heezen in Rotterdam bijvoorbeeld. Of Si-Pentje of Isaku-iki in Den Haag.

Wat is de beste achtergrondmuziek bij het eten?

Chinese en Indonesische popballads dat vaak net iets te hard staat. Dan zit ik qua eten meestal op de goede plek 😉

Welke film rond eten is een aanrader?

Geen film tijdens het eten. Dat leidt alleen maar af. Eten is voor mij genieten van het eten op mijn bord en verbinding, het liefst met een groep vrienden of gelijkgestemden.

Leuke film na het eten vind ik een goede comedy. Het liefst Brits. Ik hou van die droge humor.

Welk tv-programma rond eten is jouw favoriet?

Zelfde als met de film. Al is 24Kitchen wel lekker toepasselijk als de TV toch aanstaat tijdens het eten.

Wat is het allerbeste kookboek wat je hebt (of gelezen)?

Omdat het zoveel mooie herinneringen naar boven brengt: De Bijbel van de Indonesische keuken van Maureen Tan. Hierin staan per eiland een aantal lokale recepten en veel achtergrondinformatie over de keukenmaterialen en ingrediënten. Een must voor iedereen die van Indonesisch eten houdt en wil leren hoe je de lekkerste Indonesische gerechten bereidt.

Het adresboekje van Helena
Foto gemaakt door Debbie Bodewes / Het ingrediënt

Welke culinaire website(s) bezoek je vaak?

https://www.aziatische-ingredienten.nl/ omdat ik soms wel eens iets op een menukaart of in recept zie staan dat ik denk: huh? En Robin heeft negen van de tien keer een antwoord.

Welke foodie op social media volg jij heel erg graag?

Op Instagram @pepy.nasution_indonesiaeats . Van haar leer ik zoveel over de Indonesische keuken en veel van haar posts roepen ook weer mooie eetherinneringen op.

Wat is de beste foodiebestemming ter wereld? (stad, land)

Als land: Japan. Geweldig eten, mensen die gepassioneerd over eten praten en de hele vibe daar is prettig. Zelfs als je met de trein van A naar B gaat kun je heerlijk eten door op het station een lokale ekiben te halen. Dat is een bentobox met allemaal kleine gerechtjes. En elke stad heeft weer zijn eigen specialiteiten in de ekiben zitten.

Het adresboekje van Helena
Sushi-time!

Als stad: Bologna in Italië. Dit is echt de culinaire hoofdstad van het land. Heerlijke pasta’s, pizza’s, anti-pasta’s. Of Düsseldorf. Als je van Japans of Koreaans eten houdt, maar niet helemaal naar Japan of Korea wilt of kunt afreizen.

Wat is jouw gruwelijkste eetervaring?

Ik lust bijna alles, maar er is een ding waar ik echt van gruwel en dat is kaneel. En als het in een hartig gerecht zit in combinatie met andere specerijen vind ik het meestal geen probleem. Maar in zoete gerechten moet ik er soms zelfs van kokhalzen. Ook al zit er een snufje in, ik proef het en mijn eetlust is dan verpest. En het zit echt overal in.

Laatst wil ik ergens cheesecake bestellen. En als ik gebak bestel wil ik altijd weten of er kaneel inzit. Vaak word ik dan raar aangekeken. ‘Nee, natuurlijk niet’ was het antwoord. En wat krijg ik: cheesecake, met een bodem van Bastognekoek. Dus ik: ‘Hier zit toch echt kaneel in de bodem.’ ‘Nee hoor, dat is Bastognekoek.’ Wat ik ook regelmatig hoor: ‘Nee er zit geen kaneel in, maar wel speculaasmix.’ Dus meestal neem ik maar geen gebak. Scheelt ook weer calorieën.

Zo, tot zover mijn rant over kaneel.

En tot slot….Wat is jouw guilty pleasure?

Lemper. Dat is een Indische/Indonesische kleefrijstrol met gekruide pulled chicken erin. Maar het moet wel goed klaargemaakt zijn. Haal graag lemper bij de al eerder genoemde Toko Heezen in Rotterdam. Si-Pentje in Den Haag heeft ook heel lekkere, maar dat ligt minder naast de deur voor mij. Maar goed ook eigenlijk 😊

Zo tof en top dat Helena al haar adresjes heeft prijsgegeven in voornamelijk Den Haag en Rotterdam! Ik heb er gewoon berehonger van gekregen. Wil je nog meer weten over Helena bezoek dan zeker eens haar site maar ga vooral een keer mee op Indo foodtour voor de lekkerste ontdekkingen in Den Haag. Dankjewel Helena voor het delen! 

Meer fantastische adresboekjes vind je hier 

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Heerlijk mens! Fantastische gids tijdens de indofoodtours die ze organiseert! En lemper is echt zo lekker en echt veeeeeeel lekkerder dan frikandel 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*