Het adresboekje van Ilona

Het adresboekje van Ilona

Het adresboekje van Ilona beter bekend als de Bitterballenkoningin

Tadaaaa…..hier is het adresboekje van Ilona de Wit want dat is haar echte naam! Naast DE Bitterballenkoningin is Ilona ook het gezicht achter Worstenbrood & wijn en is ze auteur van Het Bourgondische Bitterballenboek.

Ilona geeft al haar adresjes prijs en op de vraag wie mijn favoriete foodie is om te volgen op social media dan kan ik volmondig beamen dat het Worstenbrood & wijn op zowel Instagram als op haar site is. Al haar recepten maar ook zeker haar moestuinervaringen, reisverhalen, kookboekrecensies – en podcasts stralen “lekker” uit. Onwijs lekker eten zelfs! Ik kan gerust stellen dat we nagenoeg dezelfde voorkeuren en smaakbelevenissen hebben (op die Haggis na dan 😉 ).  Met veel genoegen en groot plezier draai ik een deel van haar bitterballen in de testfase voordat ze aan het grote publiek gepresenteerd worden. Ilona is een ontzettend bezig bijtje met een breed interesseveld maar ze heeft wel zo haar eigen opvattingen over het leven wat haar tot een mooi, krachtig en inspirerend mens maakt. Haar antwoorden op mijn vragen zijn dan ook zeer divers en ze neemt ons onder andere mee naar Breda, Tilburg, Reijmerstok, Tel Aviv en Taiwan.

Het adresboekje van Ilona:

Wie is jouw favoriete chefkok?

Geen twijfel mogelijk: dat is al 15 jaar Hans van Wolde. Elk jaar weer. De enige chef die compleet naar mijn mond kookt.

Wat vind jij het beste gastronomische restaurant?

Dat is natuurlijk het restaurant van mijn favoriete chef:  Brut172 in Reijmerstok.

Ilona bij Brut 172
Genieten bij Brut172

Wat vind jij de beste bistro/pub/eetcafé?

De Jongens van Zand & Klei in Breda. Een fantastisch concept waar de aardappel centraal staat. Oh en niet echt een eetcafé maar voor lunch natuurlijk ook Pig & Rye in Tilburg.

Wat is jouw favoriete Italiaan?

Oeh deze is wat lastiger. Ik ga namelijk voor echt lekker Italiaans eten het liefst naar Italië. Maar ik zal er toch een delen: Al Dente in Breda. En weliswaar geen Italiaans maar een Catalaans favoriet adresje wat ik ook graag wil delen is Gaudim. Ook in Breda. Ik ben nog steeds meer georiënteerd op Breda dan op Tilburg besef ik me nu.

Wat is jouw favoriete Aziaat?

Die heb ik dus echt niet. Ik ben veel te veel verwend door alle reizen naar Azië die we gemaakt hebben en ga zelden Aziatisch eten in Nederland. Dat valt namelijk altijd tegen. Hooguit een keer naar een sushirestaurant met vriendinnen. En dat is dan meer voor de gezelligheid dan voor het eten.

Welke snackbar is jouw favoriet?

Dit zal je misschien verbazen, maar ik ga dus echt nooit naar een snackbar. Frietjes en een frikandel speciaal eet ik bij mijn ouders thuis op zaterdag. Want zaterdag = frietjesdag.  En bitterballen maak ik uiteraard zelf 🙂 Daar kan geen snackbarsnack tegenop.

De beste koffie /thee drink jij bij…?

Gewoon bij mij thuis aan de keukenbar of in de tuin. Met een kopje Nespresso in mijn favoriete koffiekopje. Of een grote mok verse thee met thee uit Taiwan. Ik vind het echt zonde van mijn geld om ergens thee te bestellen en dan afgescheept te worden met een kopje heet water en een Pickwickzakje. Een echt goede flat white kan ik dan wel weer heel erg waarderen en daar betaal ik graag voor, maar ik ga te weinig naar koffietentjes om er specifiek een aan te kunnen raden.

Het beste adres om te eten in het buitenland is….?

Dat ligt er maar net aan in welk buitenland je bent 😉

Een tafel vol lekkers
Een tafel vol lekkers in Griekenland

Jouw favoriete foodiewinkels zijn?

Kookboekwinkel 63 Graden in Tilburg.

Wat is de beste achtergrondmuziek bij het eten?

Het maakt niet uit welke muziek er op de achtergrond opstaat zolang hij maar niet te hard staat. Ik ben daar heel gevoelig voor en wil niet afgeleid worden van mijn eten door harde muziek. De eerste vraag die ik  stel als ik ergens ga eten is dan ook vaak of de muziek alsjeblieft wat zachter mag. Heel soms vraag ik dat zelfs in restaurants. En ik ga sowieso nergens op een terras zitten waar de muziek te hard staat, al is het eten nog zo lekker.

Welke film rond eten is een aanrader?

Julie & Julia; elke keer weer.

Welk tv-programma rond eten is jouw favoriet?

Ik kijk zelden tv-programma’s maar op Netflix heb ik hartelijk gelachen en ontzettend zitten kwijlen bij Fresh, Fried & Crispy. Een beetje overdreven Amerikaans maar ik vind het geweldig en kan niet wachten om weer die kant op te gaan. Oh en niet te vergeten Sergio & Axel: van de kaart. 

Wat is het allerbeste kookboek wat je hebt (of gelezen)?

Dat is ontzettend lastig kiezen voor iemand met 300+ kookboeken. Maar TLV van Jigal Krant staat zeker in de top 10.  Daar kook ik heel graag uit. En natuurlijk vind ik Het Bourgondische Bitterballenboek ook het allerbeste kookboek op dat thema. Anders had ik hem niet geschreven 😉

Welke culinaire website(s) bezoek je vaak?

Ik bezoek niet echt regelmatig specifieke sites, meestal Google ik gewoon op dingen die ik zoek. Twee Nederlandse culinaire websites die ik wel graag bezoek omdat ze vaak een originele insteek hebben zijn en erg actueel zijn: FlavorFlav en Eatly.nl

Welke foodie op social media volg jij heel erg graag?

Susan Aretz volg ik al zo lang ik me kan herinneren. Altijd vol energie, ze houdt net zoveel van borrelen als ik en wat ik misschien nog wel het belangrijkste vind; ze is transparant en vertikt het om rare fratsen uit te halen om likes, reacties of de swipe-up te krijgen op Instagram. Ze werkt daar gewoon keihard voor.

Proost!
Proost!

Wat is de beste foodiebestemming ter wereld? (stad, land)

Dat lijkt me duidelijk: Tel Aviv. No doubt about it. Ik ga hier – als er geen wereldwijde pandemie is – elk jaar een paar dagen naartoe om even aan mijn hummus – en sabichcraving te voldoen. Wat er in die stad gebeurt in de culinaire scene is ongelooflijk. Ik heb trouwens al mijn favoriete Tel Aviv/Israel adresjes verzameld in een blog: https://worstenbroodenwijn.nl/israel-voor-foodies/

Wat is jouw gruwelijkste eetervaring?

Dat is echt heel erg lang geleden. Toen we in het naseizoen in Hongarije op vakantie waren, veel was al dicht en het enige wat we konden bestellen bij een lokaal restaurant was pizza.  Het was duidelijk een diepvriespizza en het enige wat er smaak aan gaf was de ketchup die erop zat. Echt om te huilen. Oh en ik ben ook nog eens in een Social Deal getrapt van iets wat zogenaamd een Libanees ‘restaurant’ moest zijn en toen kwamen we bij de lokale shoarmaboer terecht die wat kant-en-klaar gekochte dips serveerde als mezze 🙁

En tot slot….Wat is jouw guilty pleasure?

Ik voel me nooit ergens guilty over maar moet altijd wel om mezelf lachen dat ik zo kan genieten van een geroosterde boterham met kaas en Marmite. Geen idee waar dat vandaan komt want ik ben er helemaal niet mee opgevoed. Oh en wat ook echt niet kan maar wat ik ook weleens doe; een warm worstenbroodje dippen in truffelmayonaise. En last but not least: I LOVE Haggis!

Ontzettend bedankt voor het delen van Het adresboekje van Ilona! Die serie op Netflix ga ik nu zeker kijken en Tel Aviv staat al heel erg lang op mijn lijstje. Met de tips van Ilona wordt het een hele mooie toekomstige trip :-).

Meer Het adresboekje van … staan hier of wil je zelf eens bitterballen maken volgens een recept van Ilona klik dan hier  

 

 

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*