Lamsgehaktballetjes met pistachenootjes

Lamsgehaktballetje met pistachenootjes

Kijk uit dat je niet verslaafd raakt aan deze verslavend lekker lamsgehaktballetjes met pistachenootjes

Het idee voor het recept van lamsgehaktballetjes met pistachenootjes komt van de populaire Yotam Ottolenghi. In zijn boek Simpel viel mijn oog op het recept voor lamsburgers met pistachenoten en yoghurtsaus met sumak en gaf er mijn eigen draai aan.

Ottolenghi

Yotam Ottolenghi staat bekend als een expert in vegetarische gerechten. Samen met zijn ouders, afkomstig uit Italië en Duitsland, groeide hij op in Israël. In zijn recepten is veel van de Israëlische keuken terug te vinden door veelal het gebruik van Midden-Oosterse specerijen. Zijn boeken Simpel en de laatste aanwinst Flavour zijn echte bestellers. Wereldwijd worden er  miljoenen van zijn boeken verkocht. In Nederland was Simpel in 2020 het best verkochte kookboek. 

Ontdekking

Nu ben ik zelf een kookavonturier en nieuwsgierig naar andere wereldkeukens maar op een of andere manier hield mij het altijd tegen om iets van Ottolenghi te gaan maken. Zijn boeken stonden dus al heel lang ongelezen in mijn boekenkast. Misschien is het zijn populariteit wat mij tegenhield of het gedweep van andere mensen dat Ottolenghi echt helemaal geweldig is. Ik kan er de vinger niet helemaal opleggen en ging toen toch maar zelf eens ervaren wat zijn recepten met mij deden. Oké en nu moet ik toch ook echt gaan bekennen dat zijn recepten echt heel lekker en zeer smaakvol zijn. Zijn recepten komen vanaf heden wat meer op mijn bord want zodra je deze lamsgehaktballetjes proeft, smaakt het naar veel meer Ottolenghi.

Lamsgehaktballetjes met pistachenootjes
Tafelklaar!

Wat heb je nodig voor de lamsgehaktballetjes met pistachenootjes? (voor ca. 24 stuks)

  • 500 gram lamsgehakt
  • 60 gram pistachenoten (zonder schil)
  • 1 ui
  • Teen knoflook
  • 25 gram rucola
  • olijfolie
  • Zout & zwarte peper

Voor het sausje:

  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 1 el sumak
  • 6 druppels citroensap
  • 1 el olijfolie

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de saus door alle ingrediënten voor de saus te mengen met de Griekse yoghurt. Roer goed door en zet tot aan het serveren in de koelkast.
  • Doe de pistachenoten in een hoge kom van een keukenmachine of staafmixer (ik gebruik een staafmixer). Mix de pistachenoten kort zodat ze grof gehakt zijn. Bewaar ze even apart in een kommetje.
  • Hak de ui in grove stukken en doe samen met de rucola met de ui in de kom en pureer met de staafmixer het geheel tot een gladde puree.
  • Meng de puree met het lamsgehakt en de gehakte pistachenoten met wat olijfolie een snuf zout en flink wat zwarte peper.
  • Draai nu balletjes van het gehakt van ca een 2 euro munt groot. Als ze mooi rond zijn, plet je ze even met de palm van je hand wat platter.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de burgers op halfhoog vuur af en toe keren gaar en bruin in ongeveer 8 minuten tijd.
  • Serveer de lamsgehaktballetjes met de yoghurtsaus om lekker in te dippen.

Een ander leuk borrelhapje met gehakt is deze Smakelijke köfte met tzatziki en Hartige kipgehaktballetjes met abrikozen en chipotle.

Voor een leuk verhaal over vijf schapen en een ram klik dan hier

 

1 Trackback / Pingback

  1. Paasverhaal | B(l)ij Bosch

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*