Het adresboekje van Monique

Het adresboekje van Monique
Genieten in Leusden

Het adresboekje van Monique

Zo leuk dat Monique Dassen haar favoriete foodadresjes in zowel Maastricht als Amsterdam met ons wil delen in het adresboekje van… Ik heb Monique leren kennen via de #wijnswap die @wijntjesmetesther organiseert op Instagram. Zij had mij toegewezen gekregen en ik als wijnliefhebber (niet als kenner) kreeg echt een verrassend lekkere rode wijn uit Italië van Monique. Mijn post over deze mooie rode wijn uit Benevento lees je hier.

Sinds die wijnuitwissel volgen Monique en ik elkaar. Ik kan enorm genieten van haar culinaire avonturen en haar geweldige kennis over wijnen. Af en toe tipt ze mij over een leuk restaurant of een heerlijke wijn. Daarnaast vind ik het zo leuk dat ze Het adresboekje van Monique met ons wil delen omdat ze oorspronkelijk uit Maastricht komt maar in Amsterdam woont. Een hele mooie combi leek me zo voor het adresboekje. Ga je mee genieten van Het adresboekje van Monique?

Het adresboekje van Monique
Eten bij Rijssel

Wie is jouw favoriete chefkok?

Als geboren en getogen Maastrichtenaar kan ik natuurlijk niet anders zeggen dan Hans van Wolde. Hans is bekend geworden met zijn restaurant Beluga (loves you) in Maastricht. Dat heeft hij nu verkocht en hij is helemaal opnieuw begonnen in een dorpje in Zuid-Limburg. En hij heeft het gewoon voor elkaar gekregen om binnen het (corona)jaar 2 Michelin-sterren uit het niks te krijgen. En zo terecht!

Wat vind jij het beste gastronomische restaurant?

Moeilijk om hier maar voor 1 restaurant te gaan, dus ik kom met een lijstje😉

  • Mijn all-time favorite is Rijsel. Een rotisserie met een knipoog naar Vlaanderen (Rijsel is Nederlands voor Lille). Hier weten ze wat gastronomie inhoudt! Heerlijk eten en de wijnkaart, GE-WELDIG!!! Staat ook al jaren in alle must visite lijstjes van restaurants in Amsterdam, al dan niet om hun geroemde wijnkaart. Of je nu met je (schoon)ouders gaat eten of met je date, Rijsel is altijd goed! Kleine tip: Iwan en Pieter die hier de scepter zwaaien, hebben sinds een paar jaar ook de Scheepskameel. Een toptent als je van Duitse wijnen en eten houdt. Extra leuk is dat een mede Maastrichtenaar hier mede-eigenaar is, namelijk Bob Kaasenbrood.
  • Brut172 kan natuurlijk niet ontbreken. In de korte tijd dat ze open zijn heb ik hier al 2x mogen eten (I know, geluksvogel). Een keer voor dat ze hun sterren in ontvangst mochten nemen en daarna nog een keer. Dit is een ervaring op zich! Ik ga niet teveel vertellen, want dit moet je ervaren! Ik zou wel nu al reserveren, dan heb je hopelijk eind 2022 nog een plekje.
  • Tja dit restaurant kan en mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje… Ik ben 3 jaar geleden met mijn vriend gaan eten bij de Librije en dat was echt onbeschrijfelijk goed! We waren all out gegaan en hadden ook het hotel erbij geboekt (die zit in de oude vrouwengevangenis). Hoe vet was dat! Ik zou alleen al voor het ontbijt nog een keer boeken. Het is bijna een surrealistische ervaring. Alles klopt hier. En natuurlijk super gaaf om Jonnie en Thérèse een keer in het echt in actie te zien. Bedoel, ze zijn toch een beetje de Koning en Koningin van de gastronomie in Nederland. Ik zie ons nog in onze piepkleine auto komen aanrijden – geen idee welk merk, haha- en de jongen van de Librije met zijn lange benen zich in de auto wurmen om hem voor ons weg te zetten. Waarschijnlijk hadden we niet de bolide die ze normaal gewend zijn daar, maar hilarisch was het wel! X-D. Kleine tip: mocht dineren nog niet binnen je budget vallen (snap ik helemaal), af en toe hebben ze een tafeltje over voor het ontbijt. Dit is ook echt een ervaring op zich en heel goed betaalbaar. Ik geloof €40 p.p. En dan krijg je het beste en uitgebreidste diner dat je ooit gezien hebt. Dus gogogo!
Het adresboekje van Monique
Uit eten bij de Librije
  • En ik wil toch nog heel graag één Maastrichts restaurant noemen waar ik echt helemaal fan van ben: Onglet! Dit is een speak easy restaurant, verstopt achter de koelcellen van een (echte!) slagerij. Als je binnenkomt waan je je weer even in de roaring 20’s. Zo gaaf dit restaurant. Zoals de naam en de etalage al doet vermoeden zijn ze hier heel goed met vlees. Maar mijn moeder die vegetarisch is, vond dat ze hier de beste vega gerechten ooit gegeten heeft! Het idee is shared dining op hoog niveau.

Wat vind jij de beste bistro/pub/eetcafé?

Café Sjiek natuurlijk in Maastricht. Hier kan ik toch geen ander antwoord op geven?! Ondanks dat ze ook een heerlijk terras hebben, ben ik vooral fan van de winterse avonden om hier door te brengen. Lekker knus binnen ouwehoeren met andere gasten. Je wordt hier aan een tafel geplaatst met andere mensen, dus voor een intiem diner is dit misschien niet de plek om heen te gaan. Maar wat is het eten hier heerlijk en wat een gezelligheid altijd! Let op! Je kunt er niet reserveren, dus je kunt met gemak een uurtje moeten wachten. Maar dat doe je gewoon lekker aan de wijnbar onder het genot van een wijntje en een antipasti. Nog nooit een slechte avond hier gehad.

En in Amsterdam is dat Cafe de Klepel. Wat hou ik van de Klepel. De mooiste (Franse) wijnen die je je kunt bedenken met een geweldige Franse kaart met de lekkerste hapjes. Daarnaast hebben ze iedere avond een standaard 3-4 gangen menu. Eigenlijk waan je je hier gewoon in Parijs. En dat midden in de Jordaan.

Wat is jouw favoriete Italiaan?

Vroeger gingen we altijd standaard naar Il Giardino in Maastricht, maar die is toch al een aantal jaren een stuk minder geworden, lees: heel toeristisch en te snelle bediening. Maar Vino & Friends maakt veel goed in Maastricht. Misschien geen pizza’s, maar wel heerlijke Italiaanse wijnen met goed eten. En ook leuk om met vrienden heen te gaan!

In Amsterdam vind ik het een stuk lastiger. Ik ben een echte pizza gek, maar een echte goede Italiaanse pizzeria heb ik nog niet gevonden Je hebt tegenwoordig veel pastabarren of juist echt fine dining. Ik moet zeggen dat ik de pizza’s van Loulou echt heerlijk vind, maar dat is geen échte Italiaan natuurlijk. Toscanini en Domenica zijn favoriet, maar Imperia Romano en Risto Enoteca PepeNero vind ik ook echt heerlijk. Dit zijn dan wel weer de fine dining restaurants, maar ja, ik hou er zo van 😍 Ben je met vriendinnen in Amsterdam, dan is Imperia Romano tegenwoordig schijnbaar de Insta plek om heen te gaan – kwam ik vorige week achter X-D. Haal je hoogste hakken en mooiste jurkje dus maar uit de kast😉

Wat is jouw favoriete Aziaat?

Restaurant O&O in Sint Willebrord. De plek, daar wil je nog niet dood gevonden worden – sorry voor wie ik nu allemaal beledig, maar come on – maar wat een geweldig restaurant is dit. Voor (zover ik weet) het enige Aziatische ster restaurant in Nederland. Ga vooral voor het uitgebreide menu met de kreeft! Je krijgt er zelfs een slabbertje bij. Dat is aan mij wel besteed X-D

Het adresboekje van Monique
Monique en Karina bij O&O

Welke snackbar is jouw favoriet?

Dat is restaurant Sint Pieter. De naam doet anders vermoeden, maar dit is echt de lekkerste snackbar die je je kunt bedenken, waar ze ook nog eens de beste pizza’s maken. WinWin. Om de hoek van mijn ouderlijk huis (op Sint Pieter-Maastricht). Het heette eerst El Sarah, maar schijnbaar waren ze die naam beu. We maken met vrienden altijd grapjes over de nieuwe naam. Want hoeveel ik ook van deze tent hou, een restaurant is het zeker niet. Je zult er maar terecht komen via tripadvisor en een romantische date hier gereserveerd hebben X-D De pizza quartro formaggi is mijn favoriet hier.

De beste koffie ?

Bij ons aan de overkant bij Coffee Bru aan het Beukenplein. Rijen, iedere dag weer. En in Maastricht ga ik graag naar Darq. Het liefst pak ik dan een yoghurtje met chocola en fruit en daarnaast een verse wafel. Kan ik niet te vaak doen, de coronakilo’s zitten er ook nog altijd aan😉 Maar een dikke aanrader dit.

Het beste adres om te eten in het buitenland is….?

Ik heb iets speciaals met het zuidelijke gedeelte van de Rhône en dan vooral met het stadje Buis Les Baronnies. Mocht je hier in de buurt zijn moet je zeker gaan eten bij La Fourchette. Dit is van een jong stel dat weet wat ze doen! Zit altijd vol, dus reserveren is een must. En als je dan toch in dat gedeelte van Frankrijk bent, ga eens naar Brantes – een super knus kunstenaarsdorp. Verstopt tussen de trappen in de bergen zit Chez Martine. Als je de poort doorloopt heb je het mooiste uitzicht ooit gezien, helemaal over de Mont Ventoux. Je kunt hier super leuk lunchen. Overigens alleen in het weekend, want het hoort bij hun atelier waar veelal met keramiek gewerkt wordt. Martine (eigenaresse) is al jaar en dag getrouwd met een Nederlander en hebben deze zaak ‘erbij’.

Daarnaast kan Kaapstad natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Zuid-Afrika is echt het foodie en wijn walhalla op aarde. En het leuke is dat het voor ons relatief goedkoop is. Het is geen Vietnam, maar ik denk dat je gemiddeld wel 20% minder betaald dan in goede restaurants in Nederland. Altijd mooi meegenomen. Chefs Warehouse Beau Constantia in Kaapstad is echt een sprookje op zich. Overigens vond ik Chefs Warehouse & Canteen die gewoon in het centrum van Kaapstad ligt ook geweldig. Hier kun je alleen niet reserveren, maar doe je tijdens het wachten gewoon een drankje in de bar onder het restaurant. En als je toch daar bent, ga dan ook eens naar Belly of the Beast. We kregen deze tip van een local en waren zeer aangenaam verrast.

Jouw favoriete foodiewinkels zijn?

Ongeveer iedere slijterij en traiteur. Maar we waren laatst een weekje bij Domein Holset aan het logeren (aanrader!) en toen werd ons aangeraden om naar de Eyershalte te gaan. Daar werd ik wel heel blij van! Een prachtige winkel vol met de lekkerste en mooiste lokale producten uit (Zuid) Limburg. Grappig verhaal: we wilde wat gezouten boter hebben, maar ze hadden alleen een heel blok. Dat vonden we een beetje te gortig, maar toen zag ik een mini potje staan met geklaarde boter. Ik had niet echt opgelet en zag iets van €4,- staan op het prijskaartje. Ik dacht nog, niet heel goedkoop voor de hoeveelheid maar prima. Komen we er toen we alweer in de auto terug zaten erachter, dat we €20 hadden afgerekend alleen aan dat mini potje boter. Er zat namelijk witte truffel in en die werd per gram gewogen, hilarisch! Ook weer echt iets voor mij. Ik heb genoten als een koning tijdens de borrel😉

Het adresboekje van Monique
Wijn proeven in de Elzas

Wat is de beste achtergrondmuziek bij het eten?

De dinner playlist van Restaurants Rijks!

Welke film rond eten is een aanrader?

A good year. Ik hou echt van deze film. Okeoke, meer wijn dan eten. Maar echt een topfilm.

Welk tv-programma rond eten is jouw favoriet?

Gordon Ramsey: oorlog in de keuken. Heerlijk om eigenwijze hobbykoks alle adviezen van deze pro in de wind te zien slaan 😆 Wel benieuwd hoeveel restaurants een jaar na de opnames nog open zijn..

Wat is het allerbeste kookboek wat je hebt (of gelezen)?

Het kookboek Smaakmakers van Sergio Hermans.

Welke culinaire website(s) bezoek je vaak?

Haha, heel slecht maar ik kijk vaak op de allerhande van AH. En natuurlijk op de blog van Blij Bosch.

Welke foodie op social media volg jij heel erg graag?

Blij Bosch uiteraard 😉En verder Wijntjesmetesther, Mara Grimm en de Snackspert.

Wat is de beste foodiebestemming ter wereld? (stad, land)

Voor mij is dit toch wel echt (Zuid) Frankrijk. Overal goede wijn en kaas. Wat wil een mens nog meer?!

Wat is jouw gruwelijkste eetervaring?

Dat was toch echt wel de Librije (zie ook hierboven met het klein autootje).

En tot slot….Wat is jouw guilty pleasure?

Pizza en Foie Gras. En ik weet dat het laatste absoluut niet diervriendelijk is, dus ik eet het alleen af en toe in een restaurant, Maar Foie Gras met bijvoorbeeld een goed glas Pinot Gris of Gewurstraminer, daar mag je me altijd voor wakker maken. En bij de pizza drink ik het liefst een glas champagne. Lekker decadent, maar op zijn tijd mag dat 😉
Oh my goodness! Loopt bij jou ook het water in de mond na het lezen van Het adresboekje van Monique? Nou, bij mij anders wel! Ik ben echt een groot liefhebster van mooi en verfijnd tafelen met daarbij passende wijnen. Wat dat betreft laat Monique mijn hartje sneller kloppen en staat Maastricht op het vizier om snel te bezoeken met alle tips die hierboven staan. Alhoewel Rijsel ook al heel lang op mijn wensenlijstje staat om te bezoeken. Oh en de Librije ook en…en…en…
Superbedankt Monique voor je enthousiasme en het delen van jouw hotspots!
Meer adresboekjes lezen? Klik dan hier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*