Spaanse groentetortilla

Spaanse groentetortilla

Spaanse groentetortilla

Op een goede tapastafel mag zeker een lekkere Spaanse groentetortilla niet ontbreken.

Meestal zijn het vooral de “vette(re)” happen die het goed doen bij de tapas maar om toch een gezondere tapa op tafel te zetten maakte ik een groentetortilla ter compensatie. En lekker dat deze is!

De meest simpele tortilla bestaat alleen maar uit aardappel en ei en wordt aan beide kanten bruin gebakken. Ik koos voor het gebruik van de grill, iets minder aardappel, veel ei, kaas (want kaas is leven) en nog veel meer groente. We houden hier in huis wel van een “pitje” in het eten dus werd er wat pit in de vorm van chilivlokken toegevoegd. Deze Spaanse groentetortilla geeft kleur en smaak aan je tapastafel.

Je kunt ‘m zowel koud als warm eten maar ik geef mijn voorkeur toch aan (lauw-)warm. Maak ‘m een dag van tevoren en warm even op in de oven voordat je ‘m op tafel zet.

Spaanse groentetortilla
Een kleurrijke tapa

Wat heb je nodig voor de Spaanse groentetortilla? (voor 6 tot 8 personen)

  • 8 eieren
  • 150 gram geschilde en voorgekookte aardappelschijfjes
  • 1 rode paprika in reepjes
  • Potje witte asperges
  • Middelgrote rode ui in halve maantjes gesneden
  • Kleine courgette in reepjes
  • 1 tl chilivlokken
  • 50 gram geraspte manchego (parmezaan kan ook)
  • 1 el olijfolie
  • Flinke snuf peper & zout

Hoe maak je het?

  • Kluts de eieren in een schaal met de chilivlokken en een flinke snuf peper & zout.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden met grill stand.
  • Verwarm in een koekenpan van ca 24 doorsnede de olijfolie. Als de olie warm is verdeel dan de rode ui over de bodem en bedek deze dan met de aardappelschijfjes.
  • Zet het vuur laag en laat ongeveer 5 minuten zo staan met een deksel op de pan (niets viezer dan keiharde aardappelen 😉).
  • Verdeel daarna om en om de paprika, asperges en courgettes over de aardappels.
  • Spaanse groentetortilla
    De groente verdelen over de aardappelschijfjes
  • Bestrooi met de helft van de geraspte kaas en giet het eimengsel over de groente.
  • Zet het vuur uit en bestrooi de andere helft van de kaas over de tortilla.
  • Schuif de koekenpan met inhoud in de oven en verwarm ongeveer 12 minuten.
  • Controleer regelmatig of het ei goed stolt en dat er een mooi laagje op de tortilla ontstaat.
  • Haal daarna uit de oven en zet weg tot gebruik of dien meteen op.
  • Snijd er pizzapunten van of kleine blokjes; wat jij wilt!

Andere lekkere gerechtjes op de tapas tafel zijn Pittige gamba’s pil pil en Chorizo in rode wijn  of Baskische pinxto gilda

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*