Smeuïge Baba Ganoush

Smeuïge Baba Ganoush

Deze smeuïge Baba Ganoush is een feestje bij iedere borrel

Hoe ik aan het recept voor deze smeuïge Baba Ganoush kom ga ik je nu vertellen. Op de zaterdagmarkt in Den Bosch staat een hele fijne marktkraam met echte “kiloknallers”. Hele mooie groente en fruit voor een prikkie. Zo lagen daar vorige week een hele stapel aubergines te shinen. Drie voor twee euro; dat is toch geen geld! Dus de aubergines mochten mee naar huis en door mijn hoofd zong meteen Baba Ganoush, Baba Ganoush, Baba Ganoush.

Maar hoe maak je dat nu?

Normaliter heb ik wel een idee wat erin zit maar deze keer was het gissen. Behalve dan naar die aubergines ;-). Op het wereldwijde web vond ik een mooi recept bij Francesca kookt. Vooral de manier waarop Francesca de aubergines pofte sprak me enorm aan en verder deed zij er gerookt paprikapoeder bij. Onthouden! dacht ik. Verder speurend vond ik bij lekker tafelen de toevoeging van Griekse yoghurt en chilivlokken. Tadaaa! Ik ging met al deze ingrediënten aan de slag en daar ontstond mijn eigen heerlijke verse smeuïge Baba Ganoush.

Smeuïge Baba Ganoush
Klaar om te dippen!

Wat heb je nodig voor de smeuïge Baba Ganoush?

  • 3 aubergines
  • 1 bol knoflook
  • 1,5 el tahin
  • 2 tl citroensap
  • 1 el goede extra vierge olijfolie + extra
  • ½ el chilivlokken
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (sweet)
  • 1,5 el Griekse yoghurt
  • 1 tl Gerookt zout (of gewoon zout)
  • Flinke snuf zwarte peper
  • Eventueel takjes platte peterselie ter decoratie

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak met een mes enkele inkepingen rondom in elke aubergine.

 

  • Leg ze ieder apart op een stuk aluminiumfolie waar je ze helemaal in kunt rollen en besprenkel met enkele druppels olijfolie. Pak ze in het aluminiumfolie.
  • Snijd de bovenkant van de knoflookbol en besprenkel eveneens met olijfolie en rol in aluminiumfolie.
  • Pof de aubergines en knoflookbol in de oven voor 1 uur. Haal ze daarna uit de oven. Maak het aluminiumfolie open en laat alles afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde aubergines door de helft en schraap het vruchtvlees eruit in een grote kom. Doe er ongeveer 5 a 6 teentjes gepofte knoflook bij. Wat over blijft kun je bewaren voor andere gerechten.
  • Voeg alle andere ingrediënten toe aan de aubergine.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde massa. Proef en voeg eventueel extra zout of peper toe.
  • Zet in de koelkast tot het goed afgekoeld is.
  • Serveer bij de borrel met stokbrood of naan.
Smeuïge Baba Ganoush
Dippen!

Een ander lekker recept met aubergine is deze  Superlekkere gegrilde aubergine  of als je een ander dipje zoekt Herfstige walnootdipjes

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*