Baskische pinxto gilda

Baskische pinxto gilda

Start het borreluur met de Baskische pinxto gilda!

De Baskische pinxto gilda is DE appetizer om bij je aperitief te serveren. Alle smaakpupillen worden direct geactiveerd door de combinaties zoet, zout, scherp en zuur.

Oorsprong

Leuke naam toch Gilda? Alsof het een mooie Spaanse elegante dame is! Het is een heel simpel Baskisch hapje wat bij de borrel in een bar geserveerd wordt bij je bier of wijn. Het komt (als ik me goed ingelezen heb) oorspronkelijk uit het culinaire paradijs San Sebastian in het noorden van Spanje. Ik at het voor het eerst in Den Haag en helaas (nog) niet in Spaans barretje aan de Atlantische Oceaan. Mijn kennismaking met gilda was bij Tapisco, een heel leuk Spaans/Portugees restaurant in hartje Den Haag. Aangenaam verrast was ik door de smaken en wat deze combinatie deed met mijn wijn. Echt verrukkelijk! Eénmaal thuis maakte ik ze na met wat ik dacht wat de juiste combi zou zijn. Het resulteerde in een groot succes bij de borrel. En jij kunt het nu ook maken!

Baskische pinxto gilda
Mijn eerste kennismaking met Gilda

Wat heb je nodig voor de Baskische pinxto gilda? (voor ca. 12 hapjes)

Van alle ingrediënten twaalf stuks:

  • ansjovisjes
  • zoete groene olijven
  • cornichons (kleine augurkjes)
  • pepperoni (groene pepers)
  • prikkers
Baskische pinxto gilda
Om op te (vr)eten!

Hoe maak je het?

  • Rijg de ingrediënten één voor één aan de prikkers in deze volgorde; peper, ansjovis (vouw deze eventueel dubbel), cornichon en onderaan de olijf
  • De kunst is om de inhoud van de gehele prikker in één keer in je mond te nemen en op te eten om de ultieme smaakbeleving te krijgen
  • Serveer er een koel biertje of een koud glas rosé bij.

Wil je meer simpele Spaanse borrelhapjes maken? Kijk dan eens naar dit recept voor Chorizo in rode wijn

 

 

 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Den Haag mooie stad achter de duinen | B(l)ij Bosch
  2. Spaanse albondigas | B(l)ij Bosch

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*