Rode uiensalade met sumak

Rode uien met sumak

Rode uiensalade met sumak is heerlijk bij de barbecue

De eerste keer dat ik rode uiensalade met sumak proefde was op vakantie in Side in Turkije. Bij een klein strandtentje was een mevrouw Turks platbrood aan het maken en daarbij serveerde ze kip of lam met dus rode uiensalade met sumak. Heerlijk vond ik het!

Ik praat wel over zeker 15 jaar geleden en van sumak had ik nog nooit gehoord. Sumak is een struik en groeit in het wild op droge, rotsige grond rondom de Middellandse Zee. De struik heeft paarse behaarde vruchten die gemalen worden tot de specerij sumak. De smaak is wat zurig en je zou het met citroenen of azijn kunnen vergelijken.

Tijdens een bezoek aan Sonay, de Mediterrane supermarkt in Den Bosch, zag ik het potje met sumak staan. Het herinnerde mij meteen aan die heerlijke rode uiensalade in Turkije. Zo staat er dus wel een aantal keer per jaar de rode uiensalade met sumak op tafel. Vooral heerlijk als bijgerecht bij lam of kip en met tzatziki. Zeker ook bij het recept van Smakelijke köfte met tzatziki. 

Rode uiensalade met sumak

Wat heb je nodig voor rode uiensalade met sumak? (voor ongeveer 4 personen)

  • 2 middelgrote uien
  • 1 el zout
  • 2 tl sumak
  • eventueel 1/2 el chilivlokken
  • 2 takjes peterselie

Hoe maak je het?

  • Haal de buitenste rand van de uien en halveer ze. Snijd hele dunne schijfjes van de uien en trek ze uit elkaar.
  • Doe de uien in een schaal, bestrooi met het zout en roer goed door elkaar.
  • Laat de uien met het zout zeker 1 uur staan.
  • Spoel daarna de uien goed af in een vergiet met koud water. Dep de uien droog in keukenpapier.
  • Doe ze terug in de schaal. Bestrooi met de sumak en eventueel naar smaak wat chilivlokken.
  • Hak de peterselie fijn en garneer de uiensalade hiermee.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*