De beste bitterballen ever

Beste bitterballen ever
Foto: Ilona de Wit

Dat zelfgemaakte bitterballen de beste bitterballen ever zijn bewijst mijn verhaal

Het hele verhaal over de beste bitterballen ever ga ik met je delen; van mijn allereerste ervaring tot aan hoe je ze zelf kunt maken.

Hoe het begon

Ik denk dat het in 2017 was toen ik al speurend op het wereldwijde web stuitte op de website van Worstenbrood & Wijn. Als echte Brabantse Bourgondiër sprak deze naam me meteen aan en vond ik allerlei recepten die ik meteen uitprobeerde. Mijn oog viel toen ook al op het recept voor de chorizo paprika bitterbal maar dacht hoe ga ik in hemelsnaam zelf een bitterbal maken?

Mijn eerste zelfgemaakte bitterbal

Via Instagram kwam ik in contact met het gezicht achter Worstenbrood & wijn, Ilona een goedlachse jongedame uit Tilburg. Met haar tips ging ik aan de slag om mijn eerste eigengemaakte bitterballen te maken volgens het recept van Ilona’s signatuur bitterbal de chorizo paprika. Ik draaide, rolde en proefde er op los en toen……. was ik om en wilde er nog veel meer maken. Van Ilona kreeg ik nog het recept voor de kippenlevertjes van Edwin Cats en tegelijkertijd ontwikkelde Ilona zich tot De Bitterballenkoningin van Nederland.

Beste bitterballen ever
Mijn allereerste zelfgemaakte bitterbal proeven
Hoofdbitterballentester afdeling Den Bosch

Enthousiast meldde ik me bij Ilona als bitterballentester en daar zei ze geen nee tegen. Het ene naar het andere recept kreeg ik binnen en vol passie ging ik daarmee aan de slag. Mijn vriendenkring was bijzonder content met deze ontwikkelingen en zo ontstonden er snackparty’s op zondagmiddag. Er werd wat getest, geproefd en gesmikkeld door mijn testteam in mijn tuintje.

Allerlei smaken zijn voorbijgekomen van bitterballen met mosselen en spek tot Oosterse oesterzwam en van garnalen met pastis tot Marokkaans lam. Die laatste heeft wel enige veranderingen doorstaan voordat de smaak optimaal was. Ik heb zelfs mijn Marokkaanse collega’s daarop bevraagd.

Alle op- en aanmerkingen verzamelde ik dan en stuurde het door naar Ilona zodat zij er weer mee aan de slag kon voor de perfecte bitterbal voor haar boek. Gekscherend heeft ze mij benoemd tot hoofdbitterballentester en deze naam draag ik met trots.

Beste bitterballen ever
Bitterballen in een schaaltje
Foto: Ilona de Wit

Het Bourgondische Bitterballenboek

Als je een echte Bourgondiër bent dan mag het Bourgondische bitterballenboek zeker niet ontbreken in je kookboekenkast. Echt een knap uniek en bovenal lekker boek heeft Ilona op de kookboekenmarkt gebracht.

Iedereen kan nu die lekkere bitterballen in allerlei smaken zelf maken. In duidelijke stappen met praktische foto’s  laat zij in het boek het hele proces zien van hoe een bitterbal te maken. Dat je geen frituurpan hebt of wilt aanschaffen is een heel slecht excuus want het kan ook in een pannetje met olie op het vuur. Wil je nu dat boek hebben? Bestel het dan hier Het Bourgondische Bitterballenboek.

Het is zelfs mogelijk om een bitterballenworkshop (live of digitaal) te volgen bij Ilona. Kijk even op haar website Worstenbrood & Wijn voor data en meer informatie.

Het Bourgondische Bitterballenboek
B(l)ij Bosch met Het Bourgondische Bitterballenboek

Recept

Met toestemming van Ilona mag ik het recept van de chorizo-paprika bitterballen uit het Bourgondische Bitterballenboek met je delen:

Wat heb je nodig voor de beste bitterballen ever met chorizo & paprika? (voor ca. 40 stuks)

 • 6 gram gelatine
 • 60 gram boter
 • 90 gram bloem
 • 300 gram rundvleesbouillon (van 1 bouillontablet opgelost in 500 ml water) afgewogen en afgekoeld
 • 225 gram chorizo, in stukken
 • 50 gram rode paprika, in stukken
 • 1 theelepel gerookte-paprikapoeder (dulce of picante naar smaak)
 • 1 of 2 bosuitjes, fijngehakt

Hoe maak je de beste bitterballen ever?

 •  Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.
 • Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan, maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.
 • Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde bouillon, de stukken rode paprika en de paprikapoeder.
 • Smelt de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.
 • Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.
 • Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe, – maar waarschijnlijk is dit niet nodig door de gebruikte ingrediënten.
 • Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven,  liefst een hele nacht. 

Bitterballen portioneren, rollen, paneren, invriezen en frituren

Beste bitterballen ever
Bitterballen paneren
Foto: Ilona de Wit
 • Nadat je de salpicon ( = bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven is het tijd om er daadwerkelijk bitterballen van te maken.
 • Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes.
 • Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje of pakje.
 • Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard. Doe dit los van elkaar zodat ze niet vastvriezen.
 • Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C.

 

 

8 Comments

 1. Hier valt natuurlijk niets aan toe te voegen! Ik heb zo genoten van jouw enthousiasme met het testkoken en je snackparty’s. En er staan nog nieuwe smaken voor een nieuwe – nou ja niet helemaal nieuwe – publicatie (dit is nog niet wereldkundig gemaakt dus bij deze) op de planning dus ik schakel je graag nog eens in als hoofdbitterballentestkoker 😉

 2. Wat leuk, je blog, je site. En de bitterballen zo lekker. Ik heb ze nog niet allemaal gemaakt maar in Frankrijk liggen meerdere smaken. Bij Lars is de chorizo nog steeds favoriet.

 3. Zo tof, hè, je eigen bitterballen maken. Had ik ook nooit gedacht totdat ik Ilona leerde kennen en bij haar voor het eerste haar bitterballen proefde. Vond het ook zo leuk om te testkoken, en had net als jij een heel dankbaar testpanel ;). Leuke site is het geworden, Hilde!

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Vrolijk gevulde eitjes | B(l)ij Bosch
 2. Het adresboekje van Ilona | B(l)ij Bosch

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*