Mijn prachtige Peruaanse causa met tonijn en avocado is een kadootje om te maken
Pas geleden heb ik een workshop gevolgd bij de knappe Peruaanse Mariëla van Proef Peru en maakte ik mijn eerste Prachtige Peruaanse causa met tonijn en avocado. De workshop is door Mariëla extra leuk gemaakt door de Peruaanse muziek. Mariëla vertelt een stukje geschiedenis over Peru en over het ontstaan van de causa waar en hoe je het eet. Ontzettend leuk om te doen en daarnaast is de causa door de versieringen een plaatje om te zien. Een feest om te maken en op tafel te zetten!
Ik maakte de causa met tonijn en avocado maar vele andere combinaties zijn mogelijk; met gekookte kip of vegetarisch met tomaat en komkommer of met garnalen. Kortom maak je eigen smaak of nog leuker meerdere smaken. Wil je nu ook zo’n leuke Peruaanse workshop volgen? Kijk dan even op de site van Proef Peru.
Wat heb je nodig voor de Peruaanse causa met tonijn en avocado? (voor ca 4 personen)
- 6 kruimige aardappelen
- 2 el aji amarillo pasta (= Peruaanse gele peper)
- 3 el olijfolie
- 4 el limoensap
- 300 gram tonijn uit blik
- 1 kleine rode ui
- 2,5 el mayonaise
- 2 rijpe avocado’s
- 2 kleine tomaten
- Zout &peper
- Kookring (ik gebruikte een kookring van 10 cm doorsnede en 4,5 cm hoog; hiermee kun je ongeveer 4 causa’s maken)
Hoe maak je het?
- Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze fijn met een stamppotstamper of vork helemaal glad zodat het een egale massa wordt zonder klontjes.
- Doe er de olijfolie, aji amarillo, limoensap en een snuf zout bij en roer goed door elkaar tot een gladde massa. Proef of je naar smaak meer aji amarillo pasta of limoen erbij wil. Zet dan even apart
- Snijd de tomaten door het midden en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Vervolgens snijd je de tomaten in kleine blokjes.
- Snipper de ui fijn.
- Doe de tonijn in een kom en voeg de tomaten, ui en mayonaise toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de avocado door het midden, haal de pit eruit en snijd dan in de breedte dunne plakjes. Tip! Besprenkel de avocado met wat limoensap zodat ze niet zo snel verkleuren.
- Met behulp van een kookring van ca. 10 cm doorsnede en 4,5 cm hoog of kleiner of groter (naar wat jij leuk vindt en hoeveel causa’s je wilt gaan maken) ga je laagjes maken. Smeer de binnenkant van de kookring in met wat olijfolie. Zet dan de kookring in het midden van een mooi bijpassend bordje.
- Begin eerst met een dun laagje van ca. 1 cm hoog aardappelpuree. Strijk het glad met behulp van een lepel(tje). Vervolgens maak je een laagje met avocado’s. Zorg dat de ronde kant van je schijfjes mooi tegen de rand aansluiten en werk van buiten naar binnen.
- Dan vervolg je met een laagje van tonijnsalade, dan weer avocado en vervolgens eindig je met een laagje aardappelpuree. Strijk deze laag weer helemaal glad.
- Door even voorzichtig te wiebelen trek je de kookring omhoog.
- Nu komt het leukste gedeelte! Versier de causa naar eigen fantasie. Houd je van simpel decoreer dan met je restjes tomaat en avocado of gebruik plakjes gekookt ei en augurkjes of reepjes paprika of zoals ik deed met zalm en garnaaltjes. Alles is mogelijk!
Wat een plaatje dit recept net zolang je nieuwe website. Heel veel blog plezier Hilde 💜
Dankjewel lieverd! x
En er had natuurlijk ipv zolang, zoals moeten staan 😁