Zomerse aardbeientrifle

Zomerse aardbeientrifle

Mooie zomerse aardbeientrifle met de lekkerste zomerkoninkjes

Bij het maken van deze zomerse aardbeientrifle schoot me een anekdote te binnen die ik je niet wil onthouden. Deze anekdote is een ode aan mijn lieve zoon Bram.

7 juni 2002

Het was 7 juni 2002 en na een lange, vermoeiende nacht met veel krampen ging ik vroeg in de ochtend in een warm bad liggen. Toeki (zo noemde ik de grote bobbel in mijn buik en staat voor toekomstig kind) zou nog even op zich laten wachten had de dienstdoende gynaecoloog me de dag ervoor in het ziekenhuis vertelt. Deze ochtend zou ik wederom op controle in het ziekenhuis moeten zijn bij mijn eigen gynaecologe dus erg druk maakte ik me niet. Honger had ik niet maar na het warme bad dwong ik mezelf om een doosje aardbeien op te eten. De grote rode zoete sappige vruchten kon ik goed verdragen.

Voor ik bij mijn gynaecologe mocht verschijnen ging ik eerst een echo laten maken. De verpleegster die de handeling verrichte vroeg verbaasd waarom ik zo’n natte broek had. Ik was daar zelf ook erg verbaasd over maar lang kon ik daar niet over nadenken. Alle alarmbellen gingen af want mijn Toeki moest onmiddellijk gehaald worden. Voor ik het wist lag ik op een bed in zo’n ziekenhuisgewaad en kreeg een spuit in mijn donder om de weeën op te wekken. Het enige wat ik daarna nog heel hard kon roepen was “Haal een emmer”. Komen ze met een heel klein bakkie aangezet. “Nee, nee….groter!” De prullenbak was de dichtst bij zijnde grotere bak en nog net op tijd kon ik daar die grote rode zoete sappige aardbeien in een grote megagolf in kwijt. Niet veel later kwam er een mini-mensje ter wereld van amper 1900 gram. We noemen hem Bram!

Terwijl Bram een plekje kreeg op de couveuse-afdeling en ik op de verpleegafdeling vroeg de zuster; “Wat kunnen we voor u doen, mevrouw?” “Ik heb zo’n honger”, zei ik. “Hebben jullie misschien aardbeien?”

Zomerse aardbeientrifle
Ik en zomerkoninkjes

Inspiratie

Voor dit recept van de zomerse aardbeientrifle heb ik me laten inspireren door het Delicious Feel Good Food boek van Valli Little. Het oorspronkelijke recept wordt gemaakt met marsala en biscuitgebak. Ik maakte er een simpelere en snellere versie van.

Wat heb je nodig voor de zomerse aardbeientrifle? (2 stuks)

  • 100 gram aardbeien
  • 1 el balsamicoazijn
  • 40 gram verse geitenkaas
  • 60 gram ricotta
  • 30 ml ahorn-siroop
  • 4 druppels vanille-aroma
  • 1 el Grand Marnier
  • 1 el geschaafde amandelen
  • paar blaadjes basilicum
  • 5 bastogne-koeken
  • 1 el aardbeienjam

Hoe maak je het?

  • Was de aardbeien, ontkroon ze en snijd door de helft. Besprenkel ze met de balsamico, de helft van de ahornsiroop en Grand Marnier. Zet even apart zodat de smaken goed intrekken.
  • Doe de bastogne-koeken in stevige plastic zak (ik gebruik van die Zip-zakken) en maak deze dicht. Rol en stamp met een deegroller de koeken helemaal fijn.
  • Als de koeken helemaal verkruimeld zijn meng het dan in een kommetje met de aardbeienjam tot een zanderig geheel.
  • Meng de ricotta en geitenkaas met de andere helft van de ahornsiroop en het vanille-aroma. Klop alles goed elkaar.
  • Pak twee mooie glaasjes en start met een bodempje van het bastogne-koekenmengsel dan de aarbeien en als laatste het ricottamengsel.
  • Bestrooi met het amandelschaafsel en basilicum.
  • Serveren maar! Of zet ze in de koeling voor een later moment op de dag.

    Zomerse aardbeienrtrifle
    Om op te eten!

Wil je een ander toetje maken? Klik dan hier voor meer desserts.           

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*