Irakese biryani

Irakese Biryani

Aan tafel met deze verrukkelijke Irakese biryani

Deze Irakese biryani kreeg ik geserveerd aan tafel bij Simone, de zus van een vriendin waarvan haar partner als geboorteland Irak in zijn paspoort heeft staan. Kareem heeft de aanwijzingen gegeven en Simone heeft deze heerlijke maaltijd op tafel gezet. Ik was echt aangenaam verrast door de geweldige Midden-Oosterse smaken. Ze was zo lief om het recept met mij te delen zodat ik mijn eigen versie van de Irakese biryani kon maken.

Biryani komt veelvuldig voor in de Indiase keuken maar het leuke van deze variant is dat er aardappeltjes aan toegevoegd worden. Mocht je niet kunnen kiezen of je nu zin in aardappels of rijst hebt dan is dit het ideale recept om op tafel te zetten. Serveer er simpele boontjes bij en eventueel kipstukjes om de maaltijd compleet te maken.

Vermeldenswaardig is trouwens dat Kareem werkelijk schitterende schilderijen maakt en regelmatig exposeert met zijn kunstwerken. Ik ben fan van zijn “still life”- schilderijen. Klik hier om al dat moois te bewonderen!

Wat heb je nodig voor de Irakese biryani? (voor ca. 4 personen)

  • 2 kopjes basmatirijst
  • 3 vastkokende middelgrote aardappelen
  • middelgrote ui gesnipperd
  • grote teen knoflook fijn gesneden
  • 1 el biryani (beryani) kruiden (te koop bij de Turkse supermarkt) of gebruik 7spices poeder
  • 1/2 el kerriepoeder
  • 2 el jumborozijnen
  • 1/2 kopje gevogeltefond
  • 2 kopjes water
  • 2 el zonnebloemolie
  • 12 amandelen
Biryani kruiden
Biryani kruiden

Hoe maak je het?

  • Schil de aardappels en kook ze 10 minuten in ruim water. Giet de aardappels af en laat even staan.
  • Rooster ondertussen in heel klein beetje zonnebloem olie de amandelen kort op hoog vuur. Zet ze daarna apart.
  • Snijd de aardappels in kleine blokjes van ca 2 cm.
  • Giet een eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook zachtjes enkele minuten.
  • Doe het kerriepoeder en de biryani kruiden erbij en bak dit even mee.
  • Doe twee (koffie-) kopjes rijst erbij. Bak de rijst met het ui-knoflook mengsel en roer alles goed door in ca. 2 minuten
  • Voeg met hetzelfde kopje 2 kopjes water en een 1/2 kopje gevogeltefond toe. Roer nog even goed door en leg dan een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet dan het vuur heel laag.
  • Laat de deksel op de pan en kook het geheel in 20 minuten gaar. Zet daarna het vuur uit en laat 10 minuten staan.
  • Bak ondertussen de aardappeltjes in een kleine koeken pan in een scheutje olijfolie bruin en krokant.
  • Als de aardappeltjes gaar zijn dan voeg je ze na de 10 minuten rusttijd samen met de geroosterde amandelen en rozijnen toe aan de rijst.
  • Meng het geheel goed en serveer!
Irakese biryani
Ready for diner!

Heb je dit heerlijke rijstrecept gezien? Zonnige kippilaf met saffraan

 

 

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*