Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen op Italiaanse wijze

Bij het kookboekrecept van de week die mijn volgers iedere week mogen kiezen stuitte ik op deze gegratineerde mosselen.

Het originele recept staat in een speciale editie van het welbekende Italiaanse kookboek De zilveren lepel. Alleen is deze editie met recepten uit Napels en de Amalfikust. Het oorspronkelijke recept heet Cozze Gratinate. Bij het maken van het recept vond ik dat de ingrediënten spaarzaam waren, zoals vaak bij Italiaanse recepten, en voegde er zelf nog onder andere Parmezaan en wijn aan toe. Zo ontstond een verrukkelijk en origineel borrelhapje waar de visite van gesmuld heeft op een mooie zondagmiddag.

Even was ik huiverig om mosselen op tafel te zetten en ik dacht dat de gratiné wat machtig zou kunnen zijn maar niks van dit alles. De mosselen werden rijkelijk naar binnen geschoven, het is makkelijk om (vooraf) te bereiden en daarbij een goede smaakcombi met zowel bier als wijn.

Gegratineerde mosselen
Klaar voor de borreltafel!

Wat heb je nodig voor de gegratineerde mosselen? (circa 25 hapjes)

  • 1 kg mosselen
  • 200 gram panko (gedroogd broodkruim)
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 3 tl kappertjes fijngesneden
  • 50 gram geraspte parmezaan
  • 1 el witte droge wijn
  • 3 takjes krulpeterselie fijn gesneden + extra voor garnering
  • 1/2 limoen
  • 300 ml water
  • 50 ml mossel kookvocht
  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Breng in een grote pan de 300 ml water aan de kook en voeg de mosselen toe. Draai dan het vuur laag en stoom de mosselen in ca. 2 minuten open.
  • Giet de mosselen af maar vang het kookvocht op en laat de mosselen even uitdampen.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en maak ondertussen de gratiné.
  • Meng de panko met de olie, knoflook, kappertjes, peterselie, parmezaanc, wijn en het kookvocht (let op dat het mengsel niet te nat wordt maar wel goed kneedbaar). Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Pak een ovenschaal. Breek de mosselen open en halveer ze met de helft met het mosselvlees. Rangschik op de oven schaal en bedek met een klein laagje van het broodmengsel.
  • Gegratineerde mosselen
    In de voorbereiding
  • Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en gratineer in 5 minuten tijd.
  • Dien op met wat fijngesneden peterselie en besprenkel met wat limoensap.

Nog meer inspiratie voor leuke borrelhapjes op de zondagmiddag? Kijk dan eens naar deze Japanse wasabi-gamba’s of Pittige gamba’s pil pil

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*