Goddelijke asperges met kaas en prei uit de oven
Het seizoen van het witte goud is bijna afgelopen. De hele maand juni zijn ze nog wel verkrijgbaar maar daarna mogen de aspergeplanten gaan rusten om volgend voorjaar ons weer te voorzien van de koningin van de groente. Vind je het niet vreemd dat deze groente zoveel chique namen heeft? Het komt omdat het maar een korte duur verkrijgbaar is, ze op “maagdelijke” grond groeien en het minimaal 2 jaar duurt voordat er daadwerkelijk asperges gestoken kunnen worden. Asperges zijn daarom vrij kostbaar. Vandaar de naam “het witte goud”.
Een ander heerlijk geel goud en mijn grote favoriet is kaas. Ik roep altijd gekscherend Kaas is leven! De combinatie asperges met kaas en prei is dan echt daadwerkelijk goddelijk. Serveer er gebakken krieltjes bij en je hebt een geweldige maaltijd.
Mijn inspiratie voor dit recept haalde ik uit het kookboek Asperges. In dit recept wordt er gebruik gemaakt van gruyère maar ik ga voor de combinatie van jong belegen kaas met Parmezaan.
Wat heb je nodig voor asperges met kaas en prei? (2 personen)
- 12 dikke witte asperges geschild
- 1 prei in 8 repen van ca 2 cm gesneden in de lengte
- 2 el room
- 50 gram geraspte jong belegen kaas
- 50 gram geraspte Parmezaan
- 1 ei
- 1 el fijngesneden bieslook
- zout en peper
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Kook de asperges in een ruime pan met water in ongeveer 12 minuten beetgaar. Haal ze uit het water en laat goed uitlekken op een theedoek.
- Blancheer de preirepen ongeveer 1 minuut in het aspergewater. Haal ze daarna eruit en spoel af met koud water.
- Meng in een kom het ei, de twee verschillende kazen, room en de bieslook door elkaar met een garde. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Maak bundeltjes van drie asperges en bindt deze op twee plekken aan elkaar met een reep prei.
- Leg de bundeltjes in een ovenschaal en giet het kaasmengsel in het midden over de asperges.
- Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Na ongeveer 8 minuten is de ovenschotel klaar. Controleer tussendoor wel of de kaas niet aan gaat branden!
Een ander heel lekker verrassend aspergerecept is Pikante mie met asperges en gamba’s
Geef als eerste een reactie