Proeflokaal ’t paultje in Den Bosch

Proeflokaal 't Paultje
Proeflokaal 't Paultje

In het hart van de Uilenburg is het goed toeven bij Proeflokaal ’t paultje in Den Bosch

Proeflokaal ’t paultje in Den Bosch kun je bijna niet missen! Als je tegen een buitenstaander vertelt vanaf het station loop je richting de stad, over de brug 2e straat rechts en de eerste kroeg aan de rechterkant dan ben je meteen aangekomen bij een heerlijk terras waar het in alle jaargetijden goed toeven is. ’s Morgens schijnt lekker het zonnetje op het terras als de eerste toeristen neerstrijken voor een kop koffie met een Bossche bol. Tegen het einde van de middag waait er altijd een fris windje door de straat. Door de schermen en de grote parasols zit je er heerlijk beschut met je natje en droogje.

’t paultje 2.0

Op 31 maart 2022 ontvingen wij het zeer droevige nieuws dat eigenaar maar bovenal onze lieve huisvriend Paul Leeyen is heengegaan en dat per direct de deuren gesloten waren van Proeflokaal ’t paultje. Na een verdrietige periode van een paar maanden scheen er weer hoop aan de horizon.

Bart Brugman, werknemer van het eerste uur bij ’t paultje, wilde heel graag het proeflokaal behouden en een doorstart geven. Bart sloeg de handen ineen met buurman Chris Verwoerd van Bar 35 zodat op 5 september 2022 de deuren weer open gingen van onze “tweede” huiskamer.

Proeflokaal 't Paultje
Proosten met Bart

Het gehele interieur heeft een frisse opknapbeurt gehad en in plaats van het “kantine” gevoel (wat het oude paultje opriep bij velen) is de uitstraling nu licht, vrolijk en strak. Door spiegels achter de glazenkasten te plaatsen lijkt het geheel veel groter en ruimtelijker. De vele biertaps met allerlei wisselende bieren zijn er nog steeds, de bieren op de bierkaart zijn teruggebracht naar zo’n 100 bieren en de whisky’s zijn in de ban gedaan. De keuze is nog reuze en voor ieder wat wils.

Tot mijn grote genoegen schenken ze in het vernieuwde proeflokaal uitstekende (witte) wijnen. Aan de lekkere trek is eveneens goed gedacht want alle hapjes komen uit de keuken van Bar35 en worden kakelvers bereid.

Uiteraard drinken we weer met veel genoegen een biertje en/of wijntje onder het toeziend oog van onze Paul aan de bar bij Bart van Proeflokaal ’t paultje. Proost!

Proeflokaal 't paultje
Bier en wijn zijn fijn!

Bier

Bij ’t paultje hebben ze wel elf verschillende biertjes op de wisseltap. Op de borden binnen wordt er aangegeven welk bier er op dat moment is aangesloten inclusief het alcoholpercentage, inhoud van het glas en niet onbelangrijk de prijs. Daarnaast is er een uitgebreide bierkaart met maar liefst 400 bieren op de fles keurig geordend op soort. Of je nu een donker biertje, een IPA, een stout wil; het staat er allemaal in. Het is moeilijk om een keus te maken uit zoveel verschillende soorten maar je kunt altijd het bedienend personeel om hulp vragen en een proefglaasje van de wisseltap is geen enkel probleem.  Wil je met meerdere mensen bier komen proeven? Zelfs dat kan als je een belletje geeft naar Paul, de eigenaar van ’t paultje. Vol passie en liefde vertelt hij graag over allerlei soorten gistings, hop en weet ik veel wat er allemaal nog meer bij bier proeven komt kijken.

Proeverij 't Paultje
Een vers getapte pint smaakt het lekkerst

Whiskey

Naast de vele biersoorten is er een uitgebreid assortiment aan verschillende whiskey’s. De whiskey-kaart telt 60 verschillende soorten. Kun je niet kiezen?, vraag dan zeker de barman of barvrouw om advies.

Specialiteit

Het huisbier “D’n gouden Janus” van Proeflokaal ’t paultje komt van de Muifelbrouwerij uit Oss. D’n gouden Janus is een mooi gedryhopped blond gebrouwen biertje en op de verkrijgbaar.

En meer….

Hele mooie verhalen schrijf ik hierover de bieren van ’t paultje maar eigenlijk ben ik zelf helemaal niet zo’n grote bierliefhebber. Al moet ik wel bekennen dat Paul me dat wel een beetje geleerd heeft. Zo drink ik af en toe graag een La Trappe d’Isidor of een Rodenbach. In de zomer vind ik Magners heel lekker of een heel fout zoet bananenbiertje wat je uit een kokosnoot drinkt. Naast al die bieren en whiskey’s serveren ze uiteraard ook enkele lekkere wijnen, frisdranken en koffie of thee.

Proeflokaal 't Paultje
Paul van ’t paultje met B(l)ij Bosch

Publiek

Proeflokaal ’t paultje is zo leuk omdat er een zeer gevarieerd publiek komt van jong tot oud, van scholier tot pensionado’s, van bouwvakker tot advocaat en alles door tussen in. Wellicht komt het omdat er doorgaans veel spelletjes aan het eind van de middag en begin van de avond worden gespeeld. Onze favoriet bij ’t paultje is het dobbelspel Perudo. Iedereen mag aanschuiven en contacten zijn zo snel gelegd. De ouderwetse spaarkas bij ’t paultje is een hele goede reden om elke week een bedrag te sparen en daarnaast een drankje te doen. Een aantal keer per jaar zijn er leuke uitjes waarbij je steeds andere mensen leert kennen. Bijkomend voordeel is dat je ongemerkt toch best stiekem veel geld spaart in een jaar.

Proeflokaal 't Paultje
Spelletjes bij ’t paultje

Kleine kaart

Helaas heeft Proeflokaal ’t paultje geen eigen keuken waar een ‘droogje’ uitkomt behalve dan het koekje bij de koffie, een zakje chips of een bakje nootjes op tafel. Maar dat is helemaal niet nodig met een hele fijne buren Bistro Bon twee deuren verderop. Op de kleine kaart staan onder andere de welbekende bitterballen (zelfgemaakt!), geweldige nacho’s (mijn favoriet!) en nog zo’n topper de uitgebreide borrelplank.

Proeflokaal ’t paultje een fijne plek om te ontmoeten en te ontspannen! 

Dit blog is geschreven in februari 2021 en aangepast in november 2022 mijn beleving van dat moment. Het kan zijn dat er wisselingen van personeel, kok, menu en/of eigenaar in een horecagelegenheid plaatsvinden waardoor de kwaliteit en/of service veranderen.  

4 Comments

1 Trackback / Pingback

  1. mijn favoriete lunchplek in Den Bosch; Visch | B(l)ij Bosch

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*