Forellen in een jasje

Forellen in een jasje

Proef Portugal op tafel met deze forellen in een jasje

In het kookboek De keuken van Spanje en Portugal van Elisabeth Luard kwam ik het recept tegen voor forellen in een jasje. Eerlijk gezegd vond ik het eigenlijk geen recept want je wordt redelijk aan je lot overgelaten. Er staat een korte beschrijving en een ingrediëntenlijstje voor deze Trutas a moda de Bragança in het boek maar er mist nog wel wat aan als ook aan de bereidingswijze.

Bragança ligt helemaal in het noorden van Portugal tegen de Spaanse grens aan. Deze streek in Portugal ken ik helemaal niet. In de tijd dat wij in Portugal woonden aan de Silver Coast, het westen, zijn we eigenlijk nooit die kant opgegaan. Het gerecht is voor mij dus onbekend maar mijn interesse was wel gewekt. Ik ging met de forellen aan de slag en gaf er mijn geheel eigen draai aan. Het resultaat mag er wezen; heerlijke vis met aardappeltjes uit de pan. Serveer er een groene salade bij en je feestmaal is compleet.

Kleine opmerking! Fileer de forellen goed op je bord want de graatjes kunnen erg vervelend zijn.

Forellen in een jasje
Een mooi éénpansgerecht

Wat heb je nodig voor de forellen in een jasje? (2 personen)

  • 2 forellen schoongemaakt met kop en staart er nog aan
  • 100 gram prosciutto of serranoham
  • 250 gram grote krieltjes met schil in partjes
  • 150 gram baconreepjes
  • 1 el verse platte peterselie gehakt
  • Sap van ½ citroen
  • 1 el olijfolie
  • Klontje roomboter
  • Zout & peper

Hoe maak je het?

  • Kook de aardappels in een ruime pan met water tot ze beetgaar zijn (ongeveer 15 minuten). Giet ze af en laat ze drogen in de pan.
  • Ondertussen als de aardappels koken wikkel je de plakken ham om de forellen heen. Zet eventueel vast met cocktailprikkers zodat de ham er niet af kan schuiven.
  • Forellen in een jasje
    Omwikkel de forellen met de ham
  • Bak in een koekenpan de baconreepjes met een klein beetje olijfolie knapperig bruin. Haal ze dan uit de pan en houdt even apart in een schaaltje maar laat het vet in de pan. Voeg de rest van de olijfolie en de roomboter toe aan de koekenpan.
  • Leg de forellen in de koeken pan en bak op laag vuur ca 8 minuten. Draai de vissen daarna om en bak nog eens 8 minuten op de andere zijde.
  • Voeg de aardappels toe en bak ze nog 3 minuten mee met de deksel op de pan.
  • Pers het sap uit de ½ citroen over de forellen en de aardappels. Naar smaak voeg je zout en peper toe en als laatste strooi je de peterselie erover.
  • Zet de pan in zijn geheel op tafel met een groene salade.

Zin in een visgerecht? Kijk dan eens naar Gevaarlijk lekkere pietermannen

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*