Spaanse albondigas

Spaanse albondigas

Spaanse albondigas zijn de ideale tapas

Spaanse albondigas mogen niet ontbreken bij je tapas borrel of diner.

Wie kent ze niet de Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus die in Spanje dus albondigas heten? Wist je trouwens dat het woord tapa, met als meervoud tapas, deksel betekent. Om de vliegen buiten je glas in de kroeg te houden zodat ze niet van jouw natje kunnen drinken scherm je je glas af met een hapje. Dat hapje is meestal brood of een plakje ham. Nu lijkt me dat wat moeilijk met een gehaktballetje en daarnaast niet erg smakelijk.

Nu staan er tal van recepten van Spaanse albondigas in tomatensaus op het web maar toch vond ik dat mijn recept daar zeker niet in mag ontbreken. Iedereen maakt ze anders en de mijne is gewoon het lekkerst. Probeer het zelf maar!

Spaanse albondigas
Klaar om te serveren

 

Wat heb je nodig voor de Spaanse albondigas? (voor ca 20 ballen)

  • 500 gram gehakt half-om-half
  • 400 ml passata (ik gebruik die van Mutti)
  • 1 el piri-piri saus (tabasco kan ook)
  • ½ tl saffraan of kurkuma
  • 2 tl tomatenpuree + 1 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • 15 gram paneermeel
  • 12 cherrytomaatjes gehalveerd
  • ½ paprika in stukjes gesneden
  • 2 tenen knoflook grof gehakt
  • 3 stengels lente-ui in ringetjes gesneden
  • Flinke scheut sherry
  • Beetje bloem om de gehaktballetjes te bestuiven
  • 1 el olijfolie
  • Zout & peper
Spaanse albondigas
Lekker pikken!

Hoe maak je het?

  • Meng het gehakt met de piri-piri saus, 2 tl tomatenpuree, saffraan, paprikapoeder, uienpoeder en paneermeel. Voeg eventueel zout naar smaak toe.
  • Kneed het gehakt goed door elkaar en draai er dan balletjes van ter grootte van 2 euromunt.
  • Doe de balletjes in een schaal, bestrooi met wat bloem en zet minimaal een half uurtje in de koelkast. (de balletjes worden hier echt mooi stevig van)
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de balletjes in een paar minuten mooi bruin door ze af en toe schudden. Schep ze daarna uit de pan en houdt apart.
  • Bak in dezelfde pan de tomaatjes, paprika, knoflook en lente-ui kort aan. Doe 1 el tomatenpuree erbij en laat nog even kort meebakken.
  • Blus dan af met een flinke scheut sherry en schenk de passata erbij. Roer het geheel goed door en doe de gehaktballen erbij. Laat het geheel nog ongeveer 15 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Proef en voeg eventueel nog zout & peper naar smaak toe.
  • Serveer de albondigas samen met brood om lekker te dippen.

Stel je complete tapas diner samen met bijvoorbeeld deze Baskische pinxto gilda en Pittige gamba’s pil pil en Chorizo in rode wijn

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*