Witte bonensoep met gamba’s

Witte bonensoep met gamba's

Fluweelzachte witte bonensoep met gamba’s

Aan het recept voor deze witte bonensoep met gamba’s gaat wel een grappig verhaal aan vooraf.

Op Facebook is er een rubriek waarin je artikelen kunt ruilen met plaatsgenoten. Op een bepaald moment werd ik door een vriendin getagd in een advertentie waarin heel veel kookboeken te ruil werden aangeboden. De meeste van deze boeken had ik al in mijn kast staan behalve het boek 100% Ramsay van Gordon Ramsay niet maar om daar nu voor iets te ruilen ging me te ver. Plus ik weet nooit goed wat te ruilen. Een paar dagen later vroeg de eigenaresse van de boeken of ik toch echt dit boek wilde hebben. Ja, dat wil ik, maar waartegen dan. Kan me niet schelen, zei ze, kijk maar eens in je voorraadkast. Ik zag heel veel popcorn en alcoholvrij bier staan. Beide producten gaan niet zo snel op in Huize Blij Bosch en deze mevrouw vond het een prima deal. Zo geschiedde dat ik een kookboek rijker was.

Mijn oog viel in dit boek op een bonensoep met gamba’s. Wat een bijzonder recept leek me dat en ik kon me er niets bij voorstellen. Het recept van Gordon is best ingewikkeld door het gebruik van gedroogde witte bonen en een bouquet garni maken en nog een courtbouillon. Dat kan makkelijker en simpeler, dacht ik en ging ermee aan de slag. Wow, wat een heerlijke soep is dit geworden. Fluweelzacht en met het zilte van de gamba’s is dit echt een mooi feestelijk soepje geworden voor bij een diner of misschien wel voor Kerstmis.

Witte bonensoep met gamba's
Fluweelzacht

Wat heb je nodig voor de witte bonensoep met gamba’s? (voor ca 6 borden)

  • 1 grote pot witte bonen (720 gram)
  • Middelgrote winterwortel geschrapt en in grove stukken
  • 1 ui gehalveerd
  • 2 laurierblaadjes
  • Takje rozemarijn
  • 2 takjes platte peterselie
  • 12 gamba’s gepeld
  • 250 ml visbouillon
  • 750 ml kippenbouillon
  • 100 ml kookroom
  • 2 stengels lente-ui in kleine ringetjes gesneden
  • Olijfolie
  • Zout & peper

Hoe maak je het?

  • Doe de witte bonen in een vergiet en spoel ze goed af met koud water.
  • Daarna stop je de bonen in een middelgrote soeppan met de wortel, ui, laurierblaadjes, rozemarijn en platte peterselie.
  • Giet er koud water bij tot alles 2 cm onder water staat.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Als het kookt breng dan het vuur lager en leg de deksel schuin op de pan. Laat nog ongeveer 20 minuten pruttelen.
  • Giet daarna het mengsel af in een vergiet en haal de ui, laurier, rozemarijn en peterselie uit. De bonen en de wortel houd je over.
  • Pureer de bonen en wortel tot een glad mengsel en giet er ongeveer 50 ml kokend water bij zodat het geheel wat smeuïger wordt.
  • Nu ga je eerst de gamba’s blancheren door de 250 ml aan de kook te brengen. Als het water kookt haal je het pannetje van het vuur en doe je de gamba’s erin. Laat ongeveer 1 minuut in de bouillon staan en haal ze er uit en spoel af met koud water. Houd even apart.
  • Wrijf de bonenpuree door een zeef om een mooie gladde soep te krijgen.
  • Doe de gezeefde bonenpuree terug in de soeppan en voeg de kippenbouillon. Laat het geheel al roerend tot aan het kookpunt komen en draai dan het vuur uit.
  • Schenk voorzichtig de kookroom erbij en roer goed door. Proef en voeg naar smaak peper & zout toe.
  • Snijd de gamba’s in 2 a drie stukken en verdeel ze in het midden over diepe borden. Bestrooi met de lente-ui en laat langzaam met een soeplepel de witte bonensoep in het bord lopen.
  • Sprenkel wat druppels olijfolie in de soep om het geheel af te maken en serveer direct.

Klik hier voor nog meer heerlijke soepen!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*