De enige echte Bossche Snert

De enige echte Bossche Snert

Dit is het recept voor barre winterse dagen; de enige echte Bossche Snert

Het begon allemaal met het opschrijven van het recept van de enige echte Bossche Snert in een notitieblokje. Inmiddels is mijn snert bij velen in mijn omgeving zeer populair. Zeg maar gerust bekend en befaamd! Ik ben nog niemand tegengekomen die er niet lyrisch over is. Oké mijn moeder dan een klein beetje niet maar die houdt sowieso niet van snert dus dat telt niet mee.

Het geheim zit ‘m in de wortel, zeg ik altijd. Deze wortel haal ik bij Piet & Patrick op de Bossche markt. Het is een vreselijke vieze wortel om te zien. Groot, lomp en vol met klei. Piet noemt het een “vieze” wortel en Patrick een zandwortel. Deze wortel komt uit hun eigen moestuin en daarom uniek in zijn soort. Maar vrees niet met een gewone winterwortel smaakt deze snert ook uitzonderlijk goed.

Wat heb je nodig voor de enige echte Bossche Snert? (voor 8 liter)

  • 750 gram spliterwten
  • 1 grote aardappel
  • Grote knolselderij inclusief het groen
  • 1 prei
  • Een winterwortel (eigenlijk hoort hier te staan een “vieze” wortel)
  • 1 grote ui
  • 750 gram hamlappen
  • 600 gram platte rib
  • 2 rookworsten
  • 4 runderbouillonblokken
  • vier liter water
  • Een hele grote pan van 10 liter

Hoe maak je het?

  • Was de spliterwten en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  • Schil de knolselderij en snijd in stukken.
  • Hak de winterwortel in plakken, snijd de uien en de prei in ringen.
  • Was het groen van de selderij goed en hak fijn; houdt dit nog even apart van de andere groente.
  • Snijd de hamlappen in kleine stukken en snijd de ribben van elkaar.
  • Doe het water in een grote pan van minimaal 8 liter  en doe de spliterwten erin.
  • Breng aan de kook en spatel het schuim af wat vrij komt. Laat een klein uurtje zachtjes koken.
  • Voeg dan de knolselderij, de ui, prei, wortel en aardappel toe en laat het geheel weer een uurtje zachtjes koken.
  • Na een uur voeg je het groen van de selderij toe en laat nog een half uur staan.
  • Pureer dan het geheel helemaal glad. Doe de hamlappen, de ribben en de bouillonblokken in de soep en laat 2 uur trekken op laag vuur.
  • Na 2 uur haal je met een spatel al het vlees eruit, gooi je botten weg (of geef ze aan de hond :-)) en pluis je al het  vlees uit elkaar. Doe het daarna terug in de pan.
  • Halveer de rookworsten en snijd in plakjes van ca 1cm (halve maantjes) en voeg deze toe. Laat het geheel nogmaals een uur op zacht vuur pruttelen.
  • Draai het vuur uit en laat bij voorkeur een hele nacht staan. Het lekkerste en het beste is om de pan buiten in de (vries-)kou te zetten.
  • De volgende dag heb je een heerlijke stevige snert. Vries eventueel in porties in voor andere tijden.

Serveer er roggebrood met Blij buikspek a la Hilde bij.

4 Comments

  1. Dit verzin je toch niet, het geheime ingredient van jouw snert is ‘vieze wortel’ LOL. Voor de rest lijkt hij sprekend op het recept van mijn oma dus dan moet ‘ie wel erg lekker zijn 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*