Whiskymousse

Whiskmousse

Deze whiskymousse is de perfecte afsluiter van een mooie avond

Het recept voor deze whiskymousse las ik in deel 5 van mijn favoriete kookboekserie “Topkoks voor thuiskoks”. Uiteraard heb ik mijn eigen twist er aan gegeven door witte chocolade toe te voegen en een aardbei als topping.

Een easy-peasy te maken dessert wat het uitstekend doet als afsluiting van een fijn diner, een heerlijk avondje in het weekend of gewoon doordeweeks. Het is makkelijk van tevoren te bereiden zodat je niet nog last-minute in de keuken hoeft te staan.

Whiskymousse
Whiskymousse

Wat heb je nodig voor de whiskymousse? (voor 6 desserts)

  • 8 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 350 ml slagroom
  • 125 ml droge witte wijn
  • 5 blaadjes gelatine geweekt in koud water
  • 150 ml whisky
  • 100 gram witte chocolade geraspt
  • 6 aardbeien
  • paar blaadjes munt

Hoe maak je het?

  • Breng een pan met een flinke bodem water aan de kook. Doe het eigeel met de suiker in een vuurvaste kom en hang deze boven het kokende water. Klop het eigeel net zo lang tot het eigeel dik wordt (ongeveer als vla). Haal de kom dan van het vuur vandaan en laat het afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig en apart het eiwit stijf.
  • Verwarm de witte wijn in een pannetje en neem dan de pan van het vuur. Knijp de gelatine goed uit en los de bladen op in de witte wijn.
  • Meng het gelatinemengsel door het afgekoelde eigeel en klop net zo lang tot het mengsel lobbig wordt.
  • Schenk de whisky bij het eigeelmengsel en roer goed door.
  • Spatel de slagroom, de eiwitten en ongeveer 80 gram witte chocolade er nu door.
  • Verdeel het mengsel over 6 glazen of bakjes en zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Haal de whiskymousse een kwartier voor het opdienen uit de koeling en decoreer met een aardbei, muntblaadje en wat witte chocolade schaafsel.

Is whisky niet helemaal jouw ding en wil je wel een makkelijk dessert op tafel zetten? Kijk dan eens naar Zomerse aardbeientrifle  of Snoepig butterscotchtoetje

 

Whiskymousse
Een perfect dessert

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*