Vrolijk gevulde eitjes

Vrolijk gevulde eitjes

Vrolijk gevulde eitjes voor op de borrelplank

Mijn man vraagt heel vaak om mijn vrolijk gevulde eitjes. Hij is overigens niet de enige die er dol op is. Hier maak ik er echt iedere bezoeker in ons huis heel blij mee.

Klassieker

Gevulde eitjes zijn echte klassiekers! Wist je dat het gerecht al bestond in de Middeleeuwen? Er zijn aanwijzingen hiervoor gevonden in hele oude kookmanuscripten. Het allereerste Nederlandse recept dateert uit 1514 in Antwerpen. De eitjes worden voornamelijk gegeten tijdens feestelijke aangelegenheden zoals Pasen maar wij laten geen enkele aangelegenheid voorbij gaan om ze te eten; het hele jaar door.

Maken

Nu hoor ik je denken “wat is daar zo moeilijk aan om een gevuld eitje te maken?”. Nou, ik zal je vertellen, dat ik deze vraag best vaak krijg nadat ze “mijn” eitje geproefd hebben. Daarom deel ik mijn recept voor deze klassieke vrolijk gevulde eitjes. Dien ze op in zo’n leuke eierschaal.

Vrolijk gevulde eitjes
Een feestje om te serveren

Wat heb je nodig voor deze vrolijk gevulde eitjes? (12 stuks voor 4 personen)

Voor de vulling:

  • 6 eieren
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl tomatenketchup
  • 6 sprieten gesneden bieslook
  • 1 tl maggi 
  • Snufje cayennepeper
  • Zout & peper

Voor de garnering:

  • Fijngesneden augurkjes
  • Stukjes cherrytomaat
  • Stukjes komkommer
  • Toefjes peterselie
  • Paprikapoeder

Hoe maak je het?

  • Kook de eieren hard in 10 minuten. Spoel ze af onder stromend koud water. Laat ze even liggen zodat ze wat afkoelen en pel ze daarna.
  • Snijd de eieren van kop tot kont door het midden. Haal het eigeel eruit en doe dit een schaaltje. Bij mij lukt het goed om het halve ei op zijn kop boven het schaaltje te houden en een klein beetje in het midden te knijpen zodat het geel er zo uitfloept. Zorg dat het eiwit in tact blijft en leg de helften met de opening naar boven op een schaal.
  • Prak met een vork het eigeel fijn. Voeg alle ingrediënten voor de vulling toe en meng goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak zout & peper toe.
  • Doe het fijngeprakte mengsel in een plastic boterhamzakje (in een spuitzak kan ook maar ik vind dat altijd zo’n gedoe) en pers het mengsel naar de onderkant in een hoek. Knip dan met schaar een klein puntje van het hoekje af.
  • Spuit nu het eimengsel in de gehalveerde eiwitten.
  • Op het laatst garneer je de eitjes naar eigen idee (zie garnering) en bestrooi ze met wat paprikapoeder.

Een ander klassiek Hollands borrelhapje zijn deze De beste bitterballen ever

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*