Vingernoedels met een champignonroomsaus

Vingernoedels met champignonroomsaus

Mooie en voedzame vegetarische vingernoedels met een champignonroomsaus

Neem wat tijd voor deze vingernoedels met een champignonroomsaus voor een mooi gerechtje op tafel te serveren. Vingernoedels ook wel schupfnudeln of fingernudeln worden voornamelijk in Duitsland gegeten en dan geserveerd met zuurkool. Deze variant met heerlijke champignonroomsaus is minstens zo lekker.

Inspiratie

Eigenlijk ben ik helemaal niet zo bekend met het eten van aardappelnoedels laat staan met het maken daarvan. Iedereen kent wel de Italiaans gnocchi maar ook hiervan moet ik bekennen het nog nooit gegeten te hebben. Shame on me! Toen ik het boek van Emma Spitzer Opvallende smaken uit een joodse keuken in handen kreeg viel mijn oog meteen op haar schupfnudeln.

Het is een vrij eenvoudig gerecht qua ingrediënten alleen kost het wel wat tijd om de noedels te maken, rollen en bakken. Het is wel een heel dankbaar werkje waarmee je als eindresultaat een mooie voedzame maaltijd op tafel zet. Wil je minder maken of voor meer mensen dan kan dat natuurlijk en serveer je de noedels als voorgerechtje of verdubbel je de aantallen.

Hoe maak je de vingernoedels met een champignonroomsaus?(voor 2 personen als hoofdgerecht of 4 personen als voorgerecht)

Voor de vingernoedels:

  • 500 gram kruimige aardappels (Ik gebruik Frieslanders)
  • 1 eidooier
  • 150 gram bloem + extra
  • 30 gram aardappelzetmeel
  • 15 gram boter
  • Witte peper
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • Olijfolie

Voor de champignonroomsaus:

  • 200 gram kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 1 knoflookteen
  • 150 ml room
  • 2 el madera
  • ½ el tijmblaadjes
  • 2 takjes krulpeterselie
  • 100 ml groentebouillon (van een half blokje)
  • Zwarte peper
  • Zout
  • Olijfolie
Vingernoedels met champignonroomsaus
Klaar om op te dienen!

Hoe maak je het?

De vingernoedels:

  • Kook de aardappels in ruim water in ca 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze volledig afkoelen.
  • Prak ze daarna met een vork heel erg fijn zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg de eidooier, de boter, een flinke snuf witte peper en nootmuskaat plus zout toe. Kneed goed door elkaar. Voeg de bloem en de aardappelzetmeel toe en roer nog een paar keer goed om zodat het meel mooi verdeeld is over het deeg.
  • Bestuif het aanrechtblad met wat meel en rol eerst van het deeg een dikke worst van ca 2 centimeter doorsnede. Snijd dan stukjes van ca 1 centimeter van de “worst” en rol tussen je handpalmen kleine “piertjes” van het deeg.
  • Breng water in een pan met wat zout toegevoegd aan de kook en doe de noedels erin. Zodra de noedels boven komen drijven schep je ze met behulp van een schuimspaan eruit en doe ze meteen in een grote kom met ijswater (koud water met flink wat ijsklonten). Laat even staan zodat de noedels goed afkoelen.

De champignonroomsaus

  • Nu gaan we saus maken. Snijd de kastanjechampignons in schijfjes en hak de ui en knoflookteen fijn.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak al roerend de ui, knoflook en champignons bruin. Voeg dan de tijm toe en bak nog even mee. Zet het vuur op het hoogst en blus het champignonmengsel af met de madera. Draai het vuur wat lager en voeg de bouillon en room toe. Laat het geheel ca. 8 minuten langzaam pruttelen. Breng de saus op smaak zout peper.

De vingernoedels:

  • We gaan de noedels bakken. Verhit in een koekenpan een flink scheut olijfolie. Giet de noedels in het ijswater af. Zodra de olie goed heet is leg je de noedels in de pan. Niet aan elkaar laten kleven of op elkaar leggen. Bak dan liever in 2x de noedels. Bak de noedels op middelmatig vuur rondom mooi bruin door regelmatig te keren.
  • Als ze allemaal mooi bruin zijn gekleurd verdeel je ze over de borden en giet er de champignonroomsaus. Garneer met enkele blaadjes peterselie.

 

Zin in nog meer gerechten met paddenstoelen? Dan is deze Romige paddenstoelensoep echt iets voor jou of deze Toast met gebakken champignons en truffel.  

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*