Armeens & vegetarisch restaurant Shirak

Shirak
Wat een feest!

Armeens & vegetarisch restaurant Shirak

Begin oktober was ik de gelukkige die voor twee personen een verrassingsmenu had gewonnen bij Armeens & vegetarisch restaurant Shirak. Shirak ligt in de Karrenstraat midden in het centrum van Den Bosch.

Armenië

Eerlijkheidshalve gebiedt mij te zeggen dat ik niet eens wist waar Armenië lag. Ja, zo ongeveer wees ik richting de Balkan maar het is toch echt Azië, onder Georgië, aan de achterkant van Turkije, tegen Azerbeidzjan aan. Met de keuken aldaar was ik helemaal niet bekend en ik ging dan ook helemaal blanco het avontuur bij Shirak aan.

Shirak
Op pad met Ilona

Om de avond aangenaam door te brengen met net zo’n grote eetliefhebster als dat ik ben, had ik Ilona van Worstenbrood & wijn mee gevraagd om mij te vergezellen. Daar zei Ilona geen Nee tegen en zo geschiedde dat we samen naar Shirak togen.

Entree

Bij binnenkomst werden we allervriendelijkst ontvangen en kregen we een leuke tafel in het midden van de zaak. De aardige eigenaar kwam ons even gedag zeggen en wenste ons een fijne avond met de gewonnen prijs. Het interieur is rood, veel rood maar daardoor voelt de sfeer warm aan. Op een groot scherm worden steeds beelden van Armenië getoond. Wat een prachtig land! Als je Wie is de Mol in Georgië in 2018 hebt gevolgd dan weet je wat voor prachtige landschappen er aan je oog voorbij trekken.

Shirak
De wijnkaart wordt kritisch bekeken

Voorgerecht

We starten de avond met een “broodplankje” gemaakt van een soort aardappelkoekjes en plat brood met drie vegetarische dipjes; een pesto-achtig iets, een tomatenchutney en aubergine-kaviaar. De naam van die laatste heb ik goed onthouden omdat ik het heel erg lekker vond.

Shirak
Armeens broodplankje

Ilona werd ook helemaal blij van het lekkere brood en de bijpassende dipjes. Bij al dit lekkers hadden we een glas Armeense witte wijn uitgekozen. Heel fijn dat ze niet te zuinig zijn met het schenken van de wijn. We kregen een mooi vol glas met een uitstekende witte wijn.

Shirak
Ilona geniet!

Als voorgerecht werd er een rijkelijk gevulde Armeense groentesoep geserveerd volgens oma’s recept (oma’s recepten doen het altijd goed 😉) met daarin een dumpling en een soort dolmadakia; een hapje omwikkeld met wijnbladeren. De soep was redelijk aan de zoute kant. Ik vind dat heel erg lekker maar kan me voorstellen dat er mensen zijn die het “te” vinden. Om nog ruimte over te houden voor al dat lekkers wat nog zou komen heb ik spijtig genoeg niet mijn kom leeg kunnen eten.

Shirak
Groentesoep volgens oma’s recept

Hoofdgerecht

Daar werd het hoofdgerecht geserveerd; een Armeense BBQ mix. Heerlijke stukken mals lam-, varkensvlees, en kip, 24 uur gemarineerd op een bedje van pasta geserveerd met een huisgemaakte champignonragout.

Shirak
Armeense BBQ mix

Hongerig en nieuwsgierig als we waren hadden we nog twee extra bijgerechten besteld. Een vegetarische pilav en een moes van geroosterde groente. Eigenlijk was dit helemaal niet nodig want de Armeense salade (die echt ontzettend vers was!) en iets van boekweit met gefermenteerde groente waren voldoende geweest.

Shirak
Salade van boekweit en gefermenteerde groente

Bij het hoofdgerecht dronken we een mooie volle rode wijn. Uiteraard uit Armenië. Het totaalplaatje was helemaal compleet en erg smakelijk. Wel veeeeel! Maar ons moeder zegt altijd een sterke bouwvakker moet er ook van eten en wij zijn maar twee dames die niet al teveel sjouwen. Gelukkig werd alles keurig ingepakt voor Ilona zodat ze de volgende dag nog kon genieten van een lekkere Armeense lunch.

Shirak
Tafel vol verrassingen

Nagerecht

Een heel klein beetje ruimte hadden we nog overgelaten voor het toetje. Oh nee, ik mag geen toetje zeggen, want ik heb onlangs geleerd dat als iets met liefde en passie wordt gemaakt het een dessert heet. We kregen een dessert van de chef met twee stukken heerlijk gebak en een bolletje ijs met daaromheen vers fruit en gedroogd fruit uit Armenië.

Shirak
Het dessert!

Het dessert werd gecompleteerd door een Armeense cognac, Ararat genaamd. Wat een geweldige smaakcombinatie, heerlijk zacht met een perfecte balans van kruiden, koffie en houtaroma.

Shirak
Toosten met Armeense cognac

Gastvrij

Wat hebben wij genoten van de Armeense keuken en de gastvrijheid van Shirak! De Armeense keuken heeft haar eigen smaken maar heeft raakvlakken met de Griekse, Turkse en Joodse keuken. Mocht je echt eens iets verrassends anders willen proberen en je een avondje lekker verwend wilt worden dan wil ik oprecht Armeens & vegetarisch restaurant Shirak aanraden. Alle gerechten worden met veel liefde en passie gemaakt en dat proef je! Ik ga in ieder geval zeker terug!

Handig om te weten; een driegangenmenu kost € 32,50 pp en je hebt de keuze uit veganistisch, vegetarisch, vlees of vis maar ik zou all the way gaan voor een luxe Armeense tafel voor € 45,- pp inclusief dat lekkere broodplankje, 4-gangen en de Armeense cognac.

Adres

Armeens & vegetarisch restaurant Shirak

Karrenstraat 14

5211 EH Den Bosch

073 61 45 462

info@restaurant-shirak.nl

Op zoek naar andere leuke eetadresjes in Den Bosch? Kijk dan bij Das echt Bosch!

Dit blog is geschreven in oktober 2021 en mijn beleving is van dat moment. Het kan zijn dat er wisselingen van personeel, kok, menu en/of eigenaar in een horecagelegenheid plaatsvinden waardoor de kwaliteit en/of service veranderen.  

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*