Duitse witte wijn uit Baden

Duitse witte wijn

Mijn wijnswapper gaf me een Duitse witte wijn uit Baden

In maart week ontving ik mijn lente wijn van @jeninejenine, een Duitse witte wijn uit Baden,  voor de #wijnswap (een wijnruil georganiseerd door @wijntjesmetesther).

Ontkurken

Het werd tijd om deze wijn te ontkurken en aan mij de kunst om een kritisch oordeel als volleerd vinoloog te vellen. Bij dat tweede deel van de zin gaat het mis. Ik ben echt allerminst een wijnkenner maar wel een wijnliefhebber!

Duitse witte wijn
Tijd om te ontkurken!

Oordeel

Jenine schreef er een erg leuke brief bij over deze Duitse wijn gemaakt van 100% Chasselas Alte Rebe van Weingut Rieger. Van deze van oorsprong Zwitserse druif heb ik nog nooit gehoord, laat staan geproefd. Eens moet de eerste keer zijn en ik laat me graag verrassen. Dus de fles werd ontkurkt. Er werd aan de kurk geroken en gesnoven. Heel veel kruid vloog mijn neus in. Het eerste glas schonk ik in bij een kaasplankje. Jenine had me immers in haar brief geschreven dat de wijn uitstekend smaakte bij een kaasfondue; een kaasplankje zou dan wel kunnen. Een vriendin vergezelde me tijdens het hele proefproces en was er niet vies van om een glaasje mee te keuren. Ja, erg kruidig!, was ook haar conclusie. Welk kruid konden we niet thuis brengen. Het deed mij, niet oneerbiedig bedoeld, denken aan Crodino. De eerste slok werd genomen (en nee die spuugden we niet uit). Wow, dat was best heftig! Heel veel specerijen proefden we. Best verrassend eigenlijk en heel complex qua smaken maar de afdronk was niets teveel gezegd door Jenine; heerlijk! Na dit ene glaasje ging de kurk er weer op voor later.

Duitse witte wijn
Heerlijk met kaas!

Spijs

Een paar dagen later kwam dezelfde vriendin en hebben we de fles weer tevoorschijn getoverd. Nu werkelijk met een kaasfondue waarbij ik in de Vacherin Mont d’Or sneetjes maakte en wat  knoflookschijfjes stopte. Daarna liet ik wat van de wijn erin lopen. Even de oven in en voilà op tafel samen met een goed gevuld glas van de Alte Rebe. Ja, dit was het! Een fantastische smaakcombinatie deze wijn met de kaas. De wijn kwam hierdoor veel beter tot zijn recht. We hebben genoten en gesmuld! Een geweldige wijn die ik niet zo snel in de categorie lente fris zou dichten maar eerder bij herfstig wit. Nog één “leken”-opmerking; het is geen wegkloekwijn!

Duitse witte wijn
Prima combi met Vacherin Mont d’Ór

Deze wijn smaakt ook heerlijk bij de Kaasterrine met gember

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*