Bossche blozende bietjessalade met haring

bossche blozende bietjessalade met haring

Werkelijk heerlijk bijgerecht is deze Bossche blozende bietjessalade met haring

Hoeveel mensen ken jij in je omgeving die niet van bieten houden? Volgens mij is er geen middenweg voor bieten. Je houdt er van of je vindt ze afgrijselijk.

Het valt me overigens wel op dat vooral de oudere generatie de bieten niet lust. Als ik dan vraag waarom niet dan heeft het vaak te maken met dat het veel in militaire dienst werd gegeten. Schijnbaar (ik ben er nooit bij geweest) stonden de bieten daar vaak heel lang op en rook de hele legerbasis “aards”. Nu moet je bieten wel iets langer koken als de gemiddelde groente maar heel lang lijkt me nou ook niet echt heel erg lekker. Net als dat ik laatst in een oude Tip (dat was toen het kooktijdschrift) uit 1978 stond dat je asperges 40 minuten moest koken. Ik heb dat ooit per ongeluk gedaan omdat ik de tijd was vergeten. Ik kan je vertellen dat is snot. Zouden die militaire bietjes dan paarse regen zijn geweest?

Lekker bij de BBQ of om gewoon zo lekker weg te happen!

Wat heb je nodig voor de Bossche blozende bietjessalade met haring?

  • 2 verse bieten (al gekookt verpakt of zelf koken in ruim kokend water ca. 40 minuten)
  • 1 middelgrote rode ui
  • 1 klontje bakboter
  • 200 gram kruimige aardappels geschild en gekookt
  • 2 zure haringen
  • 1 el mayonaise
  • 1 el Griekse yoghurt
  • Snuf zout & peper

Hoe maak je het?

  • Snijd de bieten en aardappels in kleine blokjes en doe alles in een schaal. Snijd de ui in dunne schijfjes.
  • Bak de uienringen op laag vuur gaar; zo karamelliseer je ze tot ze glazig zijn. Haal ze uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de haring in stukjes. Doe de uien en de haring bij de aardappels en bieten.
  • Schep er de mayonaise en  de Griekse yoghurt bij en meng het geheel goed door elkaar met een lepel. Voeg naar smaak zout & peper toe.
  • Zet nog even een uurtje in de koelkast alvorens op te dienen.

Een ander lekker bijgerecht bij de barbecue is deze Knakkie knakworstjessalade.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*