Blije Bossche Boterkoek

Blije Bossche Boterkoek

De enige echte Blije Bossche Boterkoek

Heerlijk zo’n Blije Bossche Boterkoek bij de koffie! Het is een koud kunstje om deze boterkoek zelf te maken dus wat let je.

Thuis

Op vakantie gaan vind ik erg leuk maar het thuiskomen nog veel leuker. Ik kan mijn stadje echt ongelooflijk missen. Op d’n elfde van d’n elfde (het begin van het carnavalsseizoen op 11 november), lopen tegen 11 uur in de ochtend vele Bosschenaren vanuit alle windrichtingen naar de Parade.  Daar wordt om 11.11 uur onder de bogen van onze Sint Jan de burgemeester van Oeteldonk Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd toegezongen. Ik loop daar tussen met mijn hart vervuld van liefde door en voor mijn stad. Zo met zijn allen tezamen, gekleed in dezelfde jas of boerenkiel vol met door de jaren heen verzamelde emblemen. De rood-wit-gele das stevig omgeknoopt; die ons beschermt tegen de ijzige wind. Het is een machtig mooi warm gevoel.

Na zo’n lange feestdag kruip ik onder een dekentje op de bank met een warme kop koffie en een stuk Brabantse boterkoek.

Wat heb je nodig voor de Blije Bossche Boterkoek?

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet een ovenschaal van ca. 15 x 25 cm in met wat boter en leg er een bakpapier in.
  • Gebruik 1 hele Brabantsche boterrol en snijd van de andere rol 120 gram.
  • Meng de boter met de bloem, suiker, vanille aroma en het zout en kneed tot mooi deeg. Maak je handen nat voordat je gaat kneden want het deeg plakt overal aan vast.
  • Doe het deeg in de ovenschaal en druk goed aan. Maak een lepel nat en strijk de bovenkant glad met de bolle kant.
  • Knip het uitstekende bakpapier af. Kwast het deeg in met het geklutst ei.
  • Schraap voorzichtig met een vork een diagonaal ruitjespatroon in het deeg.
  • Bak de boterkoek in ca. 35 minuten gaar.
  • Haal uit de oven en laat minimaal vier uur afkoelen voordat je de koek uit de ovenschaal haalt en in blokjes gaat snijden.

Nog meer zin in zoete lekkernijen? Kijk dan eens verder in de rubriek Bij de koffie.

2 Comments

  1. Lieve Hilde,

    Onder het recept van mijn lievelingskoek laat ik mijn eerste reactie achter. Wat is je website prachtig en je intro over jezelf zo leuk om te lezen en helemaal zoals jij bent.

    Ik hoor het je vrolijk vertellen. Superleuk Hilde mag je trots op zijn en óók al flink gevuld met recepten en artikelen. Whoop whoop ik word er blij van. Fijne dag en geniet ervan 🥳

    Liefs Renate 💖🌸

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*