Bijzonder lekkere hamerrapensoep

Hamerrapensoep

Heb jij ooit van deze bijzonder lekkere hamerrapensoep gehoord?

Eigenlijk moet ik de vraag stellen of je überhaupt ooit van hamerrapen gehoord hebt?

Ik in ieder geval nog nooit. Tot dat op 31 maart mijn oog op de Bossche markt viel op een kist met daarin hamerrapen. Nieuwsgierig vroeg ik aan mijn groenteboer wat dat nu weer was. Hij vertelde me dat de smaak ergens in het midden lag van rettich en radijsjes. Geen idee wat ik ermee ging doen maar vijf stuks van de hamerrapen verdwenen in mijn boodschappenkar.

Hamerrapen
Hamerrapen op de Bossche markt

Google

Eenmaal thuis ging ik het wereldwijde web op en tikte als zoekopdracht hamerrapen in. Welgeteld één resultaat verscheen van een online groentezaak maar als je daarop doorklikte stond dat het product niet meer voorradig was. Zou het een 1 april grap zijn van mijn groenteboer? De beste man staat in mijn ogen nou niet echt bekend als een lolbroek maar je weet maar nooit. Tja, wat moet je dan met de “hamerrapen”?

Soep

Het enige wat ik kan bedenken en wat niet zo’n kwaad kon is er soep van te maken. Als ze echt zo scherp zijn als radijsjes dan is een tegenhanger zoals aardappel misschien wel goed om de smaak te verzachten. En zo ontstond deze hamerrapensoep…..welke tot mijn grote verrassing bijzonder lekker was. Zacht met een lekkere bite.

Wat heb je nodig voor deze bijzonder lekkere hamerrapensoep? (voor ca. 6 koppen)

 • 5 hamerrapen
 • 3 middelgrote kruimige aardappels (ik gebruikte Frieslanders)
 • 1 rode ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1,2 liter water
 • 1 el olijfolie
 • 2 kippenbouillonblokjes
 • Takje krulpeterselie
 • Stengel lente-ui
 • Zout & peper naar smaak

Hoe maak je het?

 • Schil de hamerrapen en de aardappels met een dunschiller. Snijd ze in blokken en was ze met koud water onder de kraan in een vergiet.
 • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
 • Doe de olijfolie in een (soep-)pan en zet op middelmatig hoog vuur. Als de olijfolie goed heet is, voeg dan de ui en knoflook toe en bak even kort aan.
 • Voeg dan de aardappels en de hamerrapen toe. Blus af met water en breng het geheel aan de kook.
 • De kippenbouillonblokjes kunnen er nu bij. Laat het geheel ca. 25 minuten zachtjes doorkoken.
 • Pureer het geheel dan met een staafmixer tot een gladde soep. Proef en voeg eventueel zout & peper naar smaak toe.
 • Snijd van de lente-ui ringetjes en hak de krulpeterselie fijn.
 • Schep de soep in kommen en garneer met de lente-ui en de krulpeterselie.
Hamerrapensoep
Bijzonder lekkere hamerrapensoep

Optioneel kun je er nog gehaktballetjes in doen.

Zin in soep? Kijk dan ook eens bij mijn andere soepen.

 

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Warme witlofsoep | B(l)ij Bosch
 2. Bierpannenkoeken met duinvoetjes | B(l)ij Bosch

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*