Lasagne met veel kaas

Lasagne met veel kaas

Lasagne met veel kaas; het ultieme comfortfood

Mijn nummer één comfortfood is toch echt wel lasagne met veel kaas maar ook met veel groente erin verwerkt. Enige compensatie is toch wel een vereiste!

Lasagne kan eigenlijk altijd…of je nu gasten krijgt of gewoon lekker met je gezinnetje alles oppeuzelt of alleen want dan kun je er lekker een paar dagen over doen :-). Het grote voordeel is dat je het heel makkelijk van tevoren kunt maken. Hup nog even de oven in en iedereen kan aan tafel! Serveer met een groene salade en/of knapperig stokbrood met kruidenboter.

Lasagne met veel kaas
Aan tafel!

Wat heb je nodig voor deze lasagne met veel kaas? (voor ca 6 tot 8 porties)

  • 500 gram gehakt half om half
  • 1/2 middelgrote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 tomaten in blokjes gesneden
  • 2 lente-ui in ringetjes gesneden
  • 100 ml tomatenpuree
  • 425 ml passata (ik gebruik graag Mutti)
  • 1/2 el oregano
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl sambal
  • 1/2 el bruine suiker
  • 2 bolletjes mozzarella
  • 100 gram geraspte jonge kaas
  • 1 pak voorgekookte lasagenevellen
  • eventueel naar smaak scheutje rode port
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 450 ml halfvolle melk
  • olijfolie
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

Lasagne met veel kaas

Hoe maak je het?

  • Verhit in een grote koekenpan de olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer goed door. Rul het gehakt bruin in dezelfde pan met het ui/knoflook/tomatenpuree mengsel.
  • Doe de lente-ui, tomatenblokjes en sambal erbij en roer het geheel goed door elkaar. Voeg de oregano en paprikapoeder toe en peper en zout naar smaak. Blus het geheel af met een scheutje rode port.
  • Schenk de passata, de laurierblaadjes en de bruine suiker erbij. Roer het geheel goed door elkaar. Zet het vuur laag en laat minimaal een half uurtje zachtjes pruttelen zodat de smaken goed in kunnen trekken.
  • Ondertussen vet je een ovenschaal in met een scheutje olijfolie, laat je de oven voorverwarmen op 180 graden en ga je de bechamelsaus maken.
  • Smelt de boter in een steelpannetje. Roer de bloem erdoor maar laat het geheel niet aanbranden. Giet nu beetje bij beetje de koude melk erbij en blijf ondertussen roeren met een garde. Breng het geheel aan de kook maar blijf roeren tot je een dikke saus hebt. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Nu ga je de ovenschaal bekleden met als eerste op de bodem een laagje lasagnevellen daarover heen schep je een klein laagje van de tomatensaus. Scheur de mozzarella in stukjes en verspreid deze met enige tussenruimte over de saus. Dan schep je er een dun laagje bechamelsaus overheen. Vervolgens leg je daarop weer een laagje lasagnevellen en maak ga je verder met de tomatensaus, mozzarella en bechamelsaus. Daarna herhaal je het proces nog een keer maar dan…
  • de laats laag doe je alleen de tomatensaus en de geraspte jonge kaas. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif in de oven. Na 30 minuten verwijder je het folie en laat je de lasagne nog ongeveer 10 minuten in de oven staan zodat de kaas een mooi dekseltje gaat vormen.
  • Haal de schaal eruit en zet deze op een houder op een tafel. Bon apetit!

Inspiratie nodig voor nog meer comfortfood? Kijk dan eens naar Paprika pepperoni pasta of Russische kip stroganoff uit Den Bosch

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*