Pittige gehaktballetjes met Bettonvilsaus
Het is een heel gedoe geweest om het recept voor pittige gehaktballetjes met Bettonvilsaus te maken.
Geheim
Ik hoor je nu hardop denken van nog nooit van gehoord die Bettonvilsaus. Dat kan kloppen want het is een oud familierecept van Tapperij Het Veulen. Mijn stamcafé waar ik al heel wat jaren over de vloer kom en zolang ik me kan heugen staan dus die gehaktballetjes met Bettonvilsaus op de kaart. Al vele pogingen heb ik ondernomen om het geheime recept te ontfutselen maar tot op de dag van vandaag zonder resultaat. Dus moest ik er zelf mee aan de slag! Ik heb eerst grondig geproefd bij Het Veulen en aantekeningen gemaakt. Thuis maakte ik meerdere keren een basis waarbij ik steeds andere ingrediënten toevoegden. Uiteindelijk was ik heel tevreden over het resultaat en heeft manlief goedkeurend ingestemd met dit recept.
Wat heb je nodig voor de pittige gehaktballetjes met Bettonvilsaus? (voor 20 balletjes)
- 400 gram rundergehakt
- 1,5 tl sambal oelek
- ½ el ketjap manis
- 2 tl tomatenpuree
- ½ tl uienpoeder
- 2 el paneermeel
- ½ tl 5 spiceskruiden
- Snuf zwarte peper
- 1 el bakboter
Voor de saus:
- 3 el mayonaise
- Dopje Vieux
- 4 tl kerriepoeder
- ½ tl paprikapoeder
- 2 augurken fijngesneden
- 1 tl augurkennat
- ½ el tomatenketchup
- Flinke snuf cayennepeper
- ½ tl uienpoeder
- Zout & peper
Hoe maak je het?
- Doe alle ingrediënten, behalve de bakboter, door het rundergehakt en meng goed door elkaar
- Draai balletjes van het gehakt ter grootte van een golfballetje en zet de balletjes terug in de koeling
- We gaan de saus maken door alle ingrediënten bij elkaar in een maatbeker te doen. Mix alles fijn met een staafmixer zodat alle augurken in de saus opgenomen worden en zet daarna apart
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur en laat de bakboter hierin smelten. Haal de gehaktballetjes uit de koeling en bak ze in een paar minuten aan alle kanten mooi bruin. Draai het vuur lager en laat de ballen nog even 5 minuten garen met een deksel op de pan
- Doe het sausje in leuk serveer kommetje. Haal de gehaktballetjes uit de pan en dien op samen met de Bettonvilsaus.
Wil je meer weten over Tapperij Het Veulen. Lees dan mijn post over Het Veulen hier
Ik weet nog niet wat de juiste volgorde is: is bij Het Veulen proeven of eerst zelf maken?
Hahaha, ik zeg eerst komen proeven!