Grieks koken met Elefteria

Grieks koken met Elefteria

Grieks koken met Elefteria

Op social media volg ik al enige jaren de Brabantse Griekse Elefteria en ging ik Grieks koken met Elefteria. Ik noem haar expres Brabantse Griekse omdat ze ongelooflijke moeilijke Griekse achternamen heeft plus ik in het beginsel ook struikelde over haar voornaam. Als je haar eenmaal hoort praten weet je meteen het is een “Brabantse” met haar rappe tongval inclusief zachte G.

Keuken

Het ontdekken van andere keukens en daaruit mogen koken en proeven is helemaal geweldig! Nu was ik al enigszins bekend met de Griekse keuken omdat we een aantal keren de Griekse eilanden bezocht hebben. Manlief is helemaal wild van stifado, een stoofgerecht met veel tomaten (het recept daarvoor vind je hier). Zodoende kwam ik uit bij de website van Elefteria; koken met Elefteria.

Workshops

Naast de vele Griekse recepten die zij op haar pagina heeft staan geeft Elefteria workshops. Voor het C-tijdperk live op diverse locaties maar sinds enige tijd ook digitaal via Zoom. De workshop spanakopita, een hartige taart gevuld met spinazie en feta, volgde ik al eerder bij haar. Deze keer stond het bijzondere gerecht kadaifi met mastichasaus op de rol. Niet wetende dat de ingrediënten heel uniek zijn en niet direct bij de plaatselijke supermarkt te koop zijn.

Grieks koken met Elefteria

Workshop in mijn eigen keuken

Kadaifi

Kadaifi is een soort deeg, bestaande uit heel veel flinterdunne draadjes. Het wordt veelal gebruikt in zoet gebak maar je kunt er dus ook hartige recepten mee maken. Je koopt het bij een Griekse of Turkse winkel. Elefteria raadde me aan om het uit de diepvries te kopen, de gekoelde variant is blijkbaar meer geschikt voor zoetigheden.

Kadaifi
Vogelnestjes van Kadaifi

Masticha

Voor de mastichasaus heb je masticha, ook wel mastiek genoemd, nodig. Een heel bijzondere (tja wat is het?) hars van de mastiekboom. De mastiekboom komt alleen voor op het Griekse eiland Chios. Door de bomen op een bepaalde manier in te kerven vallen er een soort van “tranen” af. Deze worden opgevangen, gedroogd, gewassen en gezuiverd. Daarna is de masticha voor vele doeleinden te gebruiken zoals in gerechten, of likeur of schoonheidsproducten. Het mooie aan mastiek is dat het een geneeskrachtige werking heeft en bijvoorbeeld helpt bij maag- darmklachten. Masticha voor gebruik in de keuken is uitsluitend verkrijgbaar bij Griekse winkels.

Moment suprême

Dan is daar het moment aangebroken om aan de slag te gaan met deze mooie bijzondere Griekse producten. Van tevoren stuurt Elefteria alle deelnemers een ingrediëntenlijst, het huiswerk wat vooraf aan de workshop gedaan moet worden en een link naar de Zoom-verbinding. Het feest kan beginnen! In duidelijke, heldere taal legt Elefteria alle stappen uit en kook/bak je samen met haar een heel feestmaal bij elkaar. De zweetdruppeltjes staan na afloop wel op je voorhoofd want ze is zo vlug als water. Gelukkig is er wel ruimte om een time-out aan te vragen en vragen te stellen over het recept.

Grieks koken met Elefteria
Elefteria in haar keuken aan het werk

Het resultaat

Van de kadaifi hebben we een soort vogelnestjes gemaakt en deze gevuld met een heerlijke roomsaus met kip en gerookt spek plus uiteraard de masticha. De smaak en combinatie is goddelijk!  Het riep meteen een lente-gevoel op! Deze saus zou heel goed met een pasta geserveerd kunnen worden. Uiteraard is dat mogelijk maar het is wel zo leuk om deze aparte Griekse producten uit te proberen. Bij het gerecht serveerde ik een simpele groene salade met goede Griekse olijfolie (what else 😊) en feta. Het gehele recept voor de kadaifi met masticharoomsaus vind je hier.

Kadaifi met masticha roomsaus
Mijn eigen gemaakte vogelnestje

Wil je Grieks koken met Elefteria? Volg dan zeker een van de workshops van Elefteria of snuffel even rond tussen de vele Griekse recepten op haar website.

Kali orexi!

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*