Verrassend lekkere Russische kip stroganoff uit Den Bosch
Voor mijn #swiepswoepswap deelname op Instagram maakte ik een Russische kip stroganoff uit Den Bosch.
Swiepswoepswap
Mijn eerste #swiepswoepswap van dit jaar is weer een feit! Of misschien kan ik beter zeggen mijn smieksmoeksmakt 😊. @mandyandmore Had mij namelijk gekoppeld aan de gezellige Brabantse @smiekkookt. De keuze is reuze bij Mieke; ze smieksmoeksmakt zowat elke dag van allerlei lekkers op tafel. Het verhaal achter haar kip stroganoff vond ik zo grappig want ze was zelf vergeten om de kip, wat toch echt in de naam van het recept zit, erbij te doen. De kip smoekte ik er sowieso in.
Rusland
Weet je trouwens dat ik nog nooit kip stroganoff had gemaakt of gegeten in mijn leven? Shame on me! Wikipedia leert mij dat het een heel oud Russisch recept uit de 19e eeuw is en vernoemd naar de familie Stroganov. De saus is wat pittig en bestaat in ieder geval uit ui, champignons, bouillon, room en mosterd. Eventueel wordt het geflambeerd met wodka. Kijk aan!, dat laatste intrigeerde me dus de wodka werd meteen uit de kast getrokken.
Groente
Heel goed van Mieke dat ze extra groente in haar recept smiekt. Dit advies nam er ik ter harte en smoekte er extra paprika en prei in. Et voila mijn #swiepswoepswap was gemaakt en weet je? Het sma(a)kte gruwelijk goed!
Het recept van Mieke vind je in bewaarde stories bij @smiekkookt op Instagram. Mijn versie van het deze heerlijke kip stroganoff deel ik met je hieronder.
Wat heb je nodig voor de Russische kip stroganoff? (voor 4 personen)
- 600 gram kipfilet
- 1 rode paprika
- 2 prei
- 300 gram kastanjechampignons
- 1 ui
- Geperst teentje knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl mosterd
- 2 el kipkruiden
- ½ tl cayennepeper
- 2 takjes peterselie
- Olijfolie
- 200 ml crème fraiche
- Flinke scheut wodka naar smaak
- 1 el worcestersaus
- ½ bouillonblokje kip
- Peper & zout
Hoe maak je het?
- Doe de kipfilet in blokjes in een schaal met wat olijfolie en de kipkruiden. Meng alles goed door elkaar.
- Snijd de paprika in stukjes, de kastanjechampignons in plakjes en de prei in ringetjes. Hak de ui fijn.
- Zet een hapjespan op hoog vuur en zodra deze heet is bak je de gekruide kipblokjes rondom aan. Haal de kipblokjes uit de pan en houd ze even apart.
- Bak in dezelfde pan de knoflook en de ui kort aan. Voeg de tomatenpuree erbij en bak kort mee. Vervolgens doe je alle andere groente erbij in de pan en wok je tot de champignons zijn geslonken.
- De kipblokjes kunnen terug in de pan en roer het geheel door.
- Blus af met een flinke scheut wodka.
- Draai het vuur lager. Voeg de mosterd, de worcestersaus en de crème fraiche toe en roer goed door.
- Verkruimel het bouillonblokje boven de pan, strooi de cayennepeper er overheen en naar smaak peper & zout. Roer nogmaals om. Laat de kip stroganoff een kwartiertje met de deksel op de pan zachtjes pruttelen.
- Garneer met wat fijngehakte peterselie.
Wij aten deze kip stroganoff met eiernoedels maar je kunt het ook heel goed combineren met rijst of gebakken aardappels.
Zin in kip? Kijk dan eens naar dit recept Kipfilet in heerlijke cognac-champignonroomsaus
Super gaaf je website Hilde en heel trots dat ik word vernoemd ❤️❤️
Lief!