Blij buikspek a la Hilde

Blij buikspek a la Hilde

Blij buikspek a la Hilde

Dit recept voor blij buikspek a la Hilde is leuk om te maken en smaakt fantastisch op brood of als borrelhapje of je verwerkt het in andere gerechten.

Varkens

Varkens! Ik vind dat toch zo’n leuke beesten. Ze zijn echt heel erg intelligent en vrolijk. Een hele poos geleden kwam ik bijna dagelijks op de boerderij en hielp vaak mee met de dieren te verzorgen. Bij de jonge biggen, die niet meer bij hun mama waren,  vond ik het geweldig. Wat een feest was het om het stro in hun stal op te strooien. Voor hun maar ook voor mij! Als een dolle renden ze al knorrend over elkaar heen en gooiden met hun snuit het verse stro in de lucht. Een aardigheid om te zien! Ik vind het eveneens een aardigheid om zo’n heerlijk stuk buikspek te maken. Ontzettend lekker met roggenbrood bij de snert of gewoon zo uit het vuistje.

Wat heb je nodig voor dit blij buikspek a la Hilde ?

  • 1 kilo buikspek zonder zwoerd
  • twee uien grof gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el Dijonmosterd
  • 6 el ketjap manis
  • 1/2 el gerookt paprikapoeder hot
  • 2 tl paprikapoeder
  • 30 gram bruine basterdsuiker

Hoe maak je het?

  • Doe alle ingrediënten, behalve het buikspek, in een keukenmachine en maal alles tot een gladde marinade.
  • Snijd de bovenkant van het buikspek, de vetlaag, in ruitjes van ca 3 cm doorsnede en ca 5 mm in.
  • Smeer de marinade over het buikspek uit met een kwast. Kwast goed in de inkepingen van het vlees.
  • Doe het spek met alle marinade in een gesloten plastic zak en laat 24 uur marineren in de koelkast.
  • Haal de volgende dag het spek uit de zak en doe de “losse” marinade in een bakje.
  • Zet de oven aan op 140 graden en leg het buikspek op bakpapier met de vetrand naar boven in de oven.
  • Bak ca. 75 minuten en smeer om het half uur in met de overgebleven marinade.
  • Zet de oven na 75 minuten op 180 graden en laat nog 15 minuten bakken.
  • Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.
  • Wikkel het spek in plastic vershoudfolie en leg in de koelkast om wat op te stijven.

Lekker om te eten op roggebrood bij de snert of in blokjes bij de borrel of op de boterham. Het spek kun je ook invriezen om op een later tijdstip te eten.

 

 

 

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*