De kermis en de spaarkas

De kermis en de spaarkas

De kermis en de spaarkas

Een jeugdsentiment verhaal over de dorpse kermis en de spaarkas.

Dorp

In het kleine dorpje onder de rook van Den Bosch, waar ik opgegroeid en getogen ben, stonden aardig wat kroegen gezien het aantal vierkante meters en inwoners die het telde. Als kind kwam ik in die kroegen alleen met de jaarlijkse kermis en met carnaval. Ik kan me nog heel goed de spaarkassen die daar hingen herinneren. Twee maal per jaar werden deze geleegd met de kermis en met carnaval zodat de mensen een extra centje te besteden hadden tijdens deze hoogtijdagen.

Kermis

Die kermis stelde helemaal geen fluit voor; er stonden de botsauto’s, een schiettent, een draaimolen, een oliebollenkraam, viskraam (maar die was van de plaatselijke visboer die er altijd al stond) en de cakewalk. Aan die laatste heb ik niet zo’n hele geweldige herinneringen. De hele klas had een abonnement dus ik wilde niet onderdoen. Ik viel tig keer van zo’n lopende band af, flikkerde van zo’n draaischijf en mijn net groeiende borstjes klotsten alle kanten op de wiebelbrug. Waarschijnlijk heb ik er een trauma aan over gehouden want ik heb nog steeds een hekel aan roltrappen en moet altijd goed kijken waar ik mijn voet neerzet voordat ik er op stap.

Spaarkas

Nu is er in één van onze stamkroegen een spaarkas gemaakt en aangezien we geen rente meer op de bank krijgen is dit een groot succes. Onze spaarkas keert maar één keer per jaar uit een paar dagen voor het carnaval in Oeteldonk losbarst. Tijdens het moment van uitkeren is er een gezellig samenzijn met de nodige drank en hapjes. De hapjes worden door mij verzorgd met assistentie van mijn buurmeisje.

Een groot succes tijdens het gezellige “spaarkas legen” waren de hartige kipgehaktballetjes met abrikozen en chipotle!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*