Zuurkoolstamp met gebakken uitjes

Zuurkoolstamp met gebakken uitjes

Zuurkoolstamp met gebakken uitjes

Wat is er nu lekkerder in de koude maanden dan zuurkoolstamp met gebakken uitjes?

Iedereen kan zuurkoolstamp maken en iedereen doet het op zijn eigen manier. Nadat ik een aantal keer een hunkerende Hilde heb laten zien smachtend naar zuurkool op Instagram bleek toch dat ik hiermee heel veel mensen had geïnfluenced (= raar woord maar je weet vast wat ik bedoel). Tijd dus om mijn versie van de meest smeuïge zuurkoolstamp ever met het wereldwijde web te delen. Mijn grote geheim is: gebakken uitjes. Gewoon die simpele pakjes of potjes die je bij elke supermarkt en toko kunt krijgen.

Oh en nog een tip! Koop alsjeblieft de zuurkool bij de groenteboer uit het vat. Zoveel lekkerder dan uit een pakje/zakje.

Zuurkoolstamp met gebakken uitjes
Comfortfood!

Wat heb je nodig voor zuurkoolstamp met gebakken uitjes? (voor ca. 4 personen)

  • 500 gram zuurkool
  • 600 gram kruimige aardappels (ik gebruik Frieslanders)
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 50 ml volle melk
  • 2 el gebakken uitjes
  • Zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Schil de aardappelen en kook ze in ruim water ca 20 minuten gaar. Giet ze af, doe ze terug in de pan met de deksel erop en laat ze een paar minuten opdrogen.
  • Ondertussen dat de aardappels opstaan, bak je de spekjes in een koekenpan op hoog vuur bruin. Na ongeveer 5 minuten haal je de pan van het vuur en zet het even apart.
  • Breng de zuurkool in een laagje water in een pannetje tot het kookpunt. Zet het vuur wat lager en laat zo’n 15 minuten staan.
  • Prak de opgedroogde aardappelen fijn met een vork of stamper. Doe de roomboter en de melk erbij met een flinke snuf peper. Roer alles goed door elkaar zodat er een smeuïge massa ontstaat.
  • Giet de zuurkool af in een vergiet en doe het bij de aardappelpuree. Roer nogmaals goed door.
  • Voeg de spekblokjes (met het vet) en de gebakken uitjes erdoor. Meng alles goed door elkaar en serveer!
  • Een goede rookworst erbij is lekker maar geen must 😊.
Zuurkoolstamp met gebakken uitjes
Met rookworst voor extra comfort

Zin in echte winterkost? Heb je mijn favoriete recept voor spruitjes al gezien? 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*