Kaaslolly’s met stroop

Kaaslolly's met stroop

Kaaslolly’s met stroop zijn ontzettend leuke hapjes voor bij de borrel

Heel simpel te maken zijn deze kaaslolly’s met stroop en ze staan ook nog eens ontzettend decoratief bij een heerlijk glas wijn of een fris biertje. Als echte kaasliefhebber werd het weer eens tijd om een leuk nieuw borrelhapje met kaas in de hoofdrol te maken.

Le Petit Doruvael

In het Utrechtse Montfoort staat de kaasboerderij van de familie Vlooswijk die een prachtig rauwmelks roodbacteriekaasje maken; le petit Doruvael. De naam doet erg buitenlands aan maar het grappige is dat het afkomstig is van de letters DOor RUilverkaveling VAn ELders. Heel geestig gevonden. Bij mijn favoriete kaaskraam van Jopie op de Bossche markt verkopen ze de petit Doruvael met kilo’s per week. Het is een heel zacht romig kaasje met heel veel smaak en geur.

Voor de kaaslolly’s gebruikte ik le petit Doruvael maar elke andere kaas kan hier geschikt voor zijn mits deze niet snel breekt. Denk dan een boerengraskaas of een jong belegen kaas.

Kaaslolly's met stroop
Een echte kaasverwennerij

Wat heb je nodig voor de kaaslolly’s met stroop? (16 stuks)

  • 300 gram Petit Doruvael of andere kaas (zie hierboven)
  • 6 el appel- perenstroop
  • 1 el diksap
  • 4 blaadjes gelatine (10 gram)
  • 55 gram amandelschaafsel
  • 1/2 el olijfolie
  • 16 ijslolly stokjes

Hoe maak je het?

  • Zorg dat de kaas goed koud is. Snijd de kaas in blokjes ongeveer zo groot als een dobbelsteen.
  • Steek de ijslolly stokjes rechtop in de blokjes kaas en zet terug in de koeling.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak op laag vuur de amandelschaafsel mooi bruin in een paar minuten en doe het mengsel in een kommetje om af te koelen.
  • Met een vijzel kun je het amandelschaafsel nog iets fijner stampen.
  • Doe de appel- perenstroop samen met het diksap in een steelpannetje en breng het langzaam al roerend aan de kook.
  • Knijp de gelatine goed uit en voeg toe aan de stroop. Zet het vuur uit en blijf goed roeren tot alles is opgenomen.
  • Haal de kaasblokjes uit de koeling en haal de lolly’s één voor één door de warme stroop en laat ze even uitlekken (ik deed dat door een verhoging te maken en iets zwaars op de stokjes te leggen).
  • Kaaslolly's met stroop
    De kaaslolly’s even laten uitlekken
  • Herhaal het gehele proces nog een keer door alle lolly’s door de stroop te halen maar dan doop je ze daarna meteen in het amandelmengsel en rol ze er goed doorheen.
  • Zet ze daarna terug in de koeling tot gebruik! Laat ze voor het opdienen even een uurtje op kamertemperatuur komen.
  • Hap ze!

Een ander leuk borrelhapje met kaas is deze Kaasterrine met gember

Inspiratie voor dit recept vond ik in het boek Echte kaas; De lekkerste ambachtelijke kazen uit Nederland van Eric van Veluwen.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Het adresboekje van Tamara | B(l)ij Bosch

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*