De beste frikandel speciaal van Den Bosch

Het begin is gemaakt! Ik ga op zoek naar de beste frikandel speciaal van Den Bosch. Welk cafetaria krijgt de eretitel de beste frikandel speciaal van Den Bosch? De adressenlijst is gemaakt en telt zo ongeveer 50 plekken in Den Bosch waar ik terecht kan voor mijn lievelingssnack. Iedere week ga ik (proberen) op bezoek te gaan bij een cafetaria om daar ter plekke een “verse” frikandel speciaal te scoren. Het wordt nog een hele leuke maar bovenal verrukkelijke klus! Lees je met mee?

Cafetaria Le Coq

Het spits wordt afgebeten door cafetaria Le Coq, net buiten het hartje centrum van de stad. De aardige Aziatische eigenaren wilden graag een frikandel speciaal bereiden voor mij. Ik heb keurig aangekondigd dat ik een onderzoek doe naar de beste frikandel speciaal van Den Bosch maar ik kreeg niet de indruk dat ze dit helemaal mee kregen. Het maakt niet uit want mijn onderzoek is toch al gestart zodra ik mijn voet bij Le Cocq over de drempel had gezet.

Frikandel coq
Genieten!

Ik heb het grote vermoeden dat ze werken met de alom bekende merken zoals de frikandel die van @bekkerssnacks afkomt en de sauzen van @remiaprofessioneel. Niks mis mee maar ook niet bijster origineel. De frikandel is in schoon vet gebakken, dat ruik je en dat proef je. Er is een klein sneetje met het bakken in het ruggetje gemaakt waardoor de frikandel een iets knapperig randje heeft. De verhoudingen mayonaise / curry zijn prima; niet te veel en niet te weinig. Wel vind ik de uien vrij grof gesneden. In mijn smaakbeleving mogen ze fijner gehakt worden. Ze zijn overigens wel prima van smaak.

Frikandel coq
Frikandel van Le Coq

De frikandel speciaal werd geserveerd in het welk bekende langwerpige plastic bakje met dito vorkje met een snijrand. Ik ben benieuwd of ik tijdens mijn zoektocht duurzamere oplossingen ga tegenkomen die er zeker voor gaan zorgen dat het cijfer positief beïnvloed wordt.

Eindcijfer: 7            Prijs: € 2,65       Waar: Cafetaria Le Coq, van Berckelstraat 1, ’s-Hertogenbosch

Cafetaria De Fijnproever

In de drukke levendige Hinthamerstraat ligt cafetaria De Fijnproever. Op een winderige zaterdagmiddag stapte ik de drempel over van het oudste cafetaria van Den Bosch. Althans zo vertelde trots de ontzettend aardige jongeman achter de toonbank mij. De Fijnproever bestaat al sinds 1959. Deze best wel goed ogende jongeman was toen in ieder geval nog niet geboren 😉.  Toen ik hem vertelde dat ik op zoek was naar de beste frikandel speciaal van Den Bosch reageerde hij erg enthousiast. Hij vond het een eer om een frikandel speciaal voor mij te mogen maken.

Frikandel Fijnproever
Zin in!

De frikandellen van De Fijnproever worden geleverd door @haguhorecagroothandel en de sauzen zijn afkomstig van @goudas.glorie. Ondertussen vertelde de jongeman mij dat het op dit moment ongelooflijk druk is in “frikandellenland”. De vraag naar frikandellen is niet aan te slepen en de fabrieken draaien overuren om alle cafetaria’s te blijven voorzien van deze lekkere bruine staaf. Hij was het met me eens dat er weinig verschil zat in de merken frikandellen, de ene was misschien net iets kruidiger dan de andere maar dan houdt het ook wel op.

Frikandel Fijnproever
Frikandel speciaal van de Fijnproever

Inmiddels is mijn frikandel schoon uit het vet klaar en kon ik deze goed bestuderen en uiteraard proeven.   Deze frikandel is met een open ruggetje gebakken waardoor deze goed knapperig is. Hij heeft net iets meer pit dan de gemiddelde frikandel. De verhoudingen mayonaise / curry zijn prima maar voor mijn frikandel rijkelijk veel. Maar hee…beter te veel dan te weinig. De uien zijn perfect gesneden en heerlijk vers. De frikandel speciaal werd geserveerd in het welk bekende langwerpige plastic bakje met dito vorkje met een snijrand. Een klein minpuntje dus. Al met al een prima frikandel speciaal!

Eindcijfer: 8,5      Prijs: € 2,80     Waar: Cafetaria De Fijnproever, Hinthamerstraat 163, ’s-Hertogenbosch

De Frietzaak

Op de vrijdag voor carnaval heb ik eerst twee andere cafetaria’s geprobeerd om te bezoeken maar helaas gesloten. Uiteindelijk belandde ik heel dicht bij huis bij De Frietzaak aan de Hoge Steenweg in het centrum van de stad. De Frietzaak staat vooral bekend om zijn huisgemaakte ambachtelijke frieten en een paar jaar geleden hebben ze hier ook een award voor gewonnen. Het is een piepklein zaakje waar er nauwelijks tot geen ruimte is om zittend je vergaarde snacks te kunnen nuttigen. Ik vroeg dan ook of ik mijn frikandel speciaal ingepakt mee naar huis mocht nemen. Dat was geen enkel probleem.

Frietzaak
Aanzicht winkel

Het antwoord op waar deze frikandel en de sauzen vandaan komen moet ik je schuldig blijven. Er was niets te bespeuren van enig merk en herkomst. De sauzen zitten in doorzichtige flessen zonder etiket. Het personeel was te druk met inrichten en bijvullen voor dat het carnavalsgeweld los zou barsten dus tijd voor een praatje om daar achter te komen zat er niet in.

Met mijn frikandel speciaal ingepakt toog ik vol verwachting naar huis. Mijn teleurstelling was groot toen ik het zakje openscheurde; wat een armetierige frikandel! Waar is de saus die rijkelijk had moeten vloeien over de bruine staaf? En dan hebben we het nog niet eens over de uitjes die je bijna met een vergrootglas  moet zoeken.

Frikandel frietzaak
Frikandel speciaal van de Frietzaak

Zo ontzettend jammer omdat de frikandel an sich, gebakken met een half open ruggetje, goed van smaak is. Lekker kruidig! De curry is eveneens heel erg lekker maar de mayo was echt veels te weinig en over de uitjes zullen we het maar niet meer hebben. Wat wel echt top is, is de papieren duurzame verpakking en dito vorkje die De Frietzaak gebruikt. Daarom krijgen ze zelfs een punt meer…..

Eindcijfer: 5       Prijs: € 2,50    Waar: De Frietzaak, Hoge Steenweg 30, ’s-Hertogenbosch

 

FF Frietje Uilenburg

Midden in mijn favoriete uitgaanswijk de Uilenburg ligt @fffrietje.  FF Frietje zit er nu al een aantal jaren en ja, ik haal daar regelmatig iets. Volgens mij zijn ze hier begonnen en heet de eigenaar Jan en hij heeft Rottweilers (dat zijn honden). Althans dat heeft hij mij allemaal verteld. Inmiddels heeft FF Frietje wel drie zaken in Den Bosch. Naast deze, waar ik vandaag was, hebben ze nog een zaak in winkelcentrum Rompert en nog ergens een in de Maaspoort. Ik ga ze allemaal testen!

FF Friet winkel
Aanzicht FF Friet

Vandaag had ik een thuiswedstrijd want ik stapte deze middag bij de Uilenburg binnen. Het was gelukkig niet al te druk en ik bestelde mijn frikandel speciaal. De vrouw achter de toonbank vroeg ik het hemd van het lijf over de frikandel speciaal die ze voor mij aan het klaar maken was. Helaas wist ze me niet te vertellen waar deze frikandel gemaakt was maar wel vertelde ze dat de mayonaise van @oliehoorn kwam. Over de curry was ze niet helemaal zeker of deze dezelfde naam droeg. “Hoe wil je je frikandel speciaal?”, vroeg ze me alleraardigst. “Gewoon zoals je hem altijd maakt”, was mijn antwoord. En zo geschiedde…

Frikandel FF Friet
De frikandel speciaal van FF Friet in de Uilenburg

In korte tijd riep ze vrolijk over de toonbank dat “ie” klaar was en schoof het bruine wonder richting mijn kant.  Nou en dat was me een feest! Mijn smaakpapillen stonden meteen op scherp. Echt een geweldig delletje speciaal. De sauzen zijn wat zoet en goed in verhouding. De uitjes voldoende en vers. De frikandel warm en met een compleet open ruggetje gebakken. Kortom in één woord Alleluja! ! Is dit de beste frikandel speciaal  van Den Bosch? Het zou kunnen maar nog heel wat adressen te gaan. Het cijfer is bijna het ultieme. Waarom nog geen 10? ? De frikandel had net iets kruidiger  mogen zijn.

Eindcijfer: 9     Prijs: € 2,50     Waar: FF Frietje,  Molenstraat 1, ’s-Hertogenbosch

 

Cafetaria D’n Dijk

Op ongeveer 6 km van mijn huis bevindt zich in het kleine dorpje Engelen (wat vastgeplakt zit aan Den Bosch) een cafetaria aan een dijk.  Het cafetaria heeft de toepasselijke naam D’n Dijk.

Frikandel Speciaal
Frikandel speciaal eten met uitzicht

De zonnige zaterdagmiddag en zin om op onderzoek uit te gaan deed mij hier naar toe trekken. Bij aankomst waren de twee buitenbankjes helaas bezet door motorrijders en het grote terras was nog niet open. Om nu met dit mooie weer en magnifieke uitzicht binnen te gaan zitten zag ik toch ook niet zitten. Tot mijn oog viel op een mooi bankje van mozaïek aan de overkant van de weg met uitzicht op kasteeltje Meerwijk. Nu moet ik niet uit gaan wijden over kasteeltje Meerwijk want daar is heel veel over te vertellen en dan met name schunnige verhalen over de vele foute feestjes die daar gegeven werden.

Frikandel speciaal
Frikandel speciaal op een bankje

We gaan terug naar Cafetaria D’n Dijk waar ik mijn frikandel speciaal bestelde bij de mevrouw achter de toonbank. “Meenemen of hier op eten?”, vroeg ze me met een zucht. “Graag hier op eten of nog beter ik ga het buiten op eten daar op dat bankje”, wees ik enthousiast. Zonder mij verder een blik waardig te gunnen liet ze de frikandel zonder snee in de rug in het vet glijden om vervolgens door een deur te verdwijnen. Ook prima, zo zag ik kans om me over de toonbank te buigen en verheugd te zien dat ze hier sauzen van @oliehoorn gebruiken. Na enkele minuten kwam mevrouw tevoorschijn en trok ergens uit een koellade een bak met uitjes om daarna mijn frikandel uit het vet te halen en alsnog zijn rugje in te snijden. Eénmaal ging ze met de pomp mayo eerst over de frikandel, dan een lepel uitjes en dan terug over de frikandel met de curry. Ze prikte er een vork in en zei alsjeblieft met daarbij nog de aardige woorden “het lijkt zo mooi maar het is een koude wind”. Alsof ze me wilde waarschuwen 😊. Dat bleek ook wel want toen ik eenmaal op dat bankje mijn buit kritisch bekeek bleek dat de frikandel zich teruggetrokken had in zijn jasje. Helemaal verrimpeld! De frikandel vond ik helemaal niet zo lekker maar de sauzen compenseerden dat enigszins. De uitjes vond ik ook maar minimaal en te koud. Ik weet nu niet waar de frikandel het meest van geschrokken was….van de te koude uitjes of van de koude wind of misschien wel van beide. Wie zal het zeggen?

Eindcijfer: 5        Prijs: € 2,50      Waar: Cafetaria D’n Dijk,  Graaf van Solmsweg 49, ’s-Hertogenbosch